Spring naar de content

Nederlandse landingsschepen naar Venezuela

Berichtten wij u vorige week al over raketbases in Venezuela die de Nederlandse Antillen en Aruba bedreigen, nu blijkt de Nederlandse scheepsbouwer Damen – onbewapende – tanklandingsschepen te bouwen voor de gestoorde dictator Hugo Chávez. SP-Kamerlid Harry van Bommel wil opheldering: “Acht u de kans uitgesloten dat de door Damen geleverde schepen van het Stan Lander type alsnog worden bewapend in Venezuela?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Damen heeft een scheepswerf in de havenstad Santiago op het communistische Cuba, wat op zich al vreemd is natuurlijk. De werf genaamd DAMEX heeft volgens het gezaghebbende ShipbuildingTribune.com de eerste van vier Stan Lander 5612 landingsvaartuigen voltooid voor de Venezolaanse marine.

Damen blijft met het exporteren van de vier schepen keurig binnen het boekje van het wapenexportbeleid. Het ontwerp van de schepen komt uit de Oekraïne. Er staan geen wapens op. Ze worden geleverd vanuit Cuba. De leveringen zijn desondanks opvallend volgens wapenblogger Martin Broek.

Venezuela beschikt al over Koreaanse landingsschepen en heeft deze bewapend. Het kabinet heeft al eerder gezegd zich zorgen te maken over ‘de uitbreiding van de capaciteit van de Venezolaanse krijgsmachtsonderdelen‘. Van Bommel vindt de levering van de schepen onwenselijk en wil dat de Nederlandse regering Damen verbiedt verder te gaan met de productie van de landingsvaartuigen.