Spring naar de content

‘Nederland op achterstand’

De Nederlandse overheid loopt achter als het om duurzame energie gaat, zegt groen zakenman en miljonair Henk Keilman (1953) in een interview met HP/De Tijd. “Wilders heeft hier een verkeerde visie, dat belemmert de ontwikkeling. Duurzame energie zien als een linkse hobby, is echt zo achterhaald.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Terwijl landen als Duitsland en Denemarken volop investeren in hun duurzame sector, is Nederland bezig met een nieuwe kerncentrale. Een ‘non-oplossing’ volgens de zakenman uit de Quote 500. “Ik begrijp dat we middenin een periode van bezuinigingen zitten, maar wat denk je dat het kost om zo’n nieuwe kerncentrale te bouwen en na vijftig jaar weer te ontmantelen? En dan komt de opslag van dat afval er nog bij. Wanneer je die kosten meerekent, komt kernenergie vier of vijf keer duurder uit dan windenergie.”

Keilman vergelijkt de duurzame energiemarkt met de opkomst van internet: “Je kon er toen wel cynisch over zijn, maar het heeft ons hele maatschappelijke leven getransformeerd. Nu worden we steeds afhankelijker van technologie en om die te kunnen laten draaien, hebben we energie nodig die duurzaam is.”

Zelf verdient Keilman zijn geld al jaren aan de handel in duurzame energie. De matige rol van Nederland op de wereldmarkt vindt hij triest. “De energiemarkt is de grootste van de wereld. En twintig à dertig procent van deze markt móet vervangen worden door duurzame energie. Nederland heeft hierin nauwelijks een rol van betekenis.”

Het hele interview met Keilman leest u hier.

Onderwerpen