Spring naar de content

Netneutraliteit bedreigt christelijke zelfcensuur

De strijd over wie nu eigenlijk de baas is op internet lijkt voorlopig gewonnen door de consument. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt netneutraliteit binnenkort opgenomen in het wetboek zodat het discrimineren van bits een strafbaar feit wordt. Naast de mobiele internet providers eist dit wetsvoorstel ook een ander opmerkelijke verliezer: de censuurproviders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Internetproviders zoals Kliksafe zien hun hele verdienmodel in vlammen opgaan wanneer zij niet langer internet zonder haat, seks, discriminatie, racisme, geweld, zelfmoord, euthanasie, roken, drugs- en alcoholmisbruik kunnen aanbieden. “Filtering zoals wij dat nu aanbieden aan onze 15.000 klanten, wordt feitelijk onmogelijk gemaakt,” aldus Kliksafedirecteur Bert Jan Peters in het Reformatorisch Dagblad.

Martijn van Dam (PvdA) laat in hetzelfde artikel weten geen uitzondering te willen maken voor providers als Kliksafe: “Het principe is dat providers straks niet langer mogen bepalen wat klanten wel of niet kunnen bezoeken. Ik snap overigens best dat je als ouders je kinderen wilt beschermen tegen van alles en nog wat op internet dat niet goed is, maar uiteindelijk is die bescherming ten diepste natuurlijk een illusie.”

SP-Kamerlid Gesthuizen denkt dat er wel een uitzondering moet worden gemaakt voor providers als Kliksafe. Ze  dreigt zelfs haar steun voor het wetsvoorstel in te trekken wanneer er niet meer rekening wordt gehouden met vrijwillig gefilterd internet: “Dit voorstel is bedoeld om consumenten te beschermen. Het zou raar zijn wanneer er dan juist op een ander vlak weer bescherming verloren gaat.”