Spring naar de content

What’s next? Mogen moslimambtenaren weigeren met vrouwen te werken?

Dat gaat lekker met het kabinet waar rechts zijn vingers bij kan aflikken. Ambtenaren mogen weigeren homostellen in de echt te verbinden. Vraag is nu: wat is de volgende stap? Moslimambtenaren die mogen weigeren met een vrouw als collega te werken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) vindt dat ambtenaren het recht moeten behouden om het sluiten van een homohuwelijk te weigeren. De originele regeling is een idee van Job Cohen die in het tweede Paarse kabinet als staatssecretaris van Justitie het homohuwelijk mogelijk maakte. Hij vond het niet hoffelijk naar het ambtenarenapparaat toe om dat te verplichten óók homohuwelijken te sluiten. Een reconstructrie van die gebeurtenissen leest u in de column van Bart Jan Spruyt voor Binnenlands Bestuur van deze week. In het meest recente verkiezingsprogramma van de sociaal-democraten staat nu echter dat ‘geen enkele trouwambtenaar mag weigeren om een homostel in de echt te verbinden’. Iets waar PvdA Kamerlid Nebahat Albayrak zich vorig jaar even in verslikte.

Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over het standpunt van de minister, volgens De Pers: “Dit geeft aan dat de één toch nog iets gelijker is dan de ander,” volgens COC-voorzitter Vera Bergkamp. Maar wat denkt u? Is het nu juist wel of niet tolerant om ‘weigerambtenaren’ in dit land te laten werken?