Spring naar de content

Amerikanen willen geen homobloed

Homo-activisten en het Rode Kruis in de Verenigde Staten maken zich kwaad. Homoseksuele mannen worden geweigerd bij bloedbanken, terwijl het gedoneerde bloed tegenwoordig altijd wordt getest op hiv en andere besmettelijke ziektes. In Gary, Indiana, werd de 22-jarige heteroseksuele Aaron Pace zelfs weggestuurd bij de Bio-Blood bloedbank omdat hij voor homo werd aangezien. De meeste bloedbanken vragen donoren naar hun seksuele verleden, maar Pace werd al bij voorbaat weggestuurd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Sinds de jaren tachtig geldt de regel dat mannen die ná 1977 seks hebben gehad met een andere man, al was het maar één keer, geen bloed mogen doneren. Logisch, want in die tijd bestonden er nog geen tests om hiv in gedoneerd bloed te kunnen waarnemen.

De Federal Advisory Committee on Blood Safety overwoog vorig jaar deze regel op te heffen, maar er was volgens de commissie nog te weinig onderzoek gedaan naar hoog-risico-donaties. Het Amerikaanse Rode Kruis is teleurgesteld dat het verbod nog steeds bestaat. Als homo’s niet geweigerd worden bij bloedbanken, zou de bloeddonatie stijgen met ongeveer 100.000 liter bloed per jaar.

Ook Nederlandse homomannen mogen nog geen bloed doneren.