Spring naar de content

Houdt Femke Halsema nu nog steeds van TopGear?

Femke Halsema, tegenwoordig journalist en tv-recensent bij de Volkskrant, schreef over haar grote liefde voor het televisieprogramma TopGear: “Ik heb niets met auto’s en kan de ene nauwelijks van de andere onderscheiden, maar het ongegeneerde plezier, het absurdisme en – juist – de politieke incorrectheid maken het programma onweerstaanbaar.” De vraag is of de liefde een lang leven beschoren is nu blijkt dat de makers een elektrische auto saboteerden en concludeerden: milieuvriendelijke auto’s zijn niet de toekomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het autoprogramma van de publieke omroep BBC is betrapt op misleiding van de kijkers, meldt de Volkskrant. Vorige week werden elektrische auto’s getest in het programma, waaronder een Nissan Leaf. De batterij was snel leeg en daarom concludeerde presentator Jeremy Clarkson dat elektrische auto’s niet de toekomst hebben. Medewerkers van het programma hadden echter de batterij met opzet, en medeweten van Clarkson, gedeeltelijk leeg laten lopen. Dit is in strijd met de redactionele richtlijnen van de Britse omroep, want daarin staat dat misleiding van de kijker absoluut verboden is.

George Monbiot, blogger voor The Guardian, schrijft: “I suggest that it is purely because of commercial pressures that TopGear is allowed to rig the evidence, fake its trials, pour petrol over the BBC’s standards and put a match to them. The money drives all before it.” TopGear-maker Clarkson werd geconfronteerd met de feiten, maar zei: “Dit is hoe televisie werkt. We wilden enkel meegeven dat het gebruik van een elektrische wagen niet zo vanzelfsprekend is als vaak wordt voorgesteld. Een oplaadpunt vinden en opladen moet je niet onderschatten.”

Oud-poltiek leider van GroenLinks Femke Halsema schreef een paar weken geleden in de Volkskrant: TopGear is zonder twijfel het meest milieuvervuilende programma dat een publieke omroep produceert, zoals ook de invloed van de drie presentatoren op de auto-industrie en -verkoop op zijn minst twijfelachtig is.” Dat is bij dezen nogmaals bewezen. Clarkson en zijn collega’s raakten de afgelopen tijd vaker in opspraak.