Spring naar de content

Goedkoop theater

Het theaterseizoen is weer begonnen en dus zitten de caissières van de Nederlandse schouwburgen weer popelend te wachten op uw reserveringen. Maar als we de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) moeten geloven, valt het aantal telefoontjes tegen. De voorstellingen zouden door de BTW-verhoging te duur zijn geworden, waardoor er minder kaarten worden verkocht. En als ze al worden verkocht, dan zijn het vooral goedkope producties die op publiek kunnen rekenen. Is toptheater in Nederland echt zo onbetaalbaar geworden of zijn Nederlanders zo verwend geweest dat ze zich niet realiseren dat ze nog steeds voor een dubbeltje op de eerste rang zitten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Om daar achter te komen hebben we in verschillende steden gekeken naar wat een eersterangskaartje voor een Shakespeare-voorstelling doet. Shakespeare, omdat er bijna overal wel een stuk van de Engelse meester draait. Eersterangs omdat u, als u eenmaal de portemonnee trekt, natuurlijk wel iets wilt kunnen zien.

Neem Richard III, een productie van Orkater met een van Nederlands beste acteurs, Gijs Scholten van Aschat.

Voor €37,50 zit u in de Amsterdamse Stadsschouwburg op de voorste rij om dit door recensenten bejubelde stuk te kunnen aanschouwen. Best prijzig, niet?

Maar in Londen draait datzelfde stuk in The Old Vic met daarin Kevin Spacey als Richard III. Daar zit u voor omgerekend €59,20 op de voorste rij. Als u tenminste een kaartje aan de kassa hebt kunnen bemachtigen. Inmiddels zijn ze allemaal uitverkocht en wordt er op de zwarte markt inmiddels grif 250 euro voor een kaartje betaald. Spacey zal vervolgens de wereld overgaan. In Sydney kost een eersterangskaartje voor zijn Richard III omgerekend 175 euro. Daar is de zwarte markt dan nog niet tussengekomen. In Singapore ziet u Spacey voor omgerekend 130 euro.

Nog zo’n vermaarde klassieker is Hamlet. In Berlijn kunt u hem in de Schaubühne “Sein oder Nichtsein, das ist hier die Frage” horen zeggen voor 62 euro. Jude Law zal in september in het New Yorkse Broadhurst Theater Hamlet vertolken. Kaarten kosten omgerekend €166.

Volgend jaar zal nog een Nederlandse topacteur de hoofdrol spelen in een Shakespeare-favoriet. Fedja van Hut kruipt dan in de huid van Macbeth en wordt bijgestaan door onder anderen Hans Kesting en Roeland Fernhout.


Toptheater voor €30,50. We maken niet graag gratis reclame, maar: wat zit u nou te zeuren, dit zijn koopjes! Wees er snel bij, voor ze op zijn.

Onderwerpen