Spring naar de content

Obama probeert druk op Iran te verhogen

Toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran sinds het afgelopen week ontdekte terreurcomplot tegen Saoëdische- en Israelische doelen in de Amerikaanse hoofdstad. De Amerikaanse overheid vermoedt dat Iran direct betrokken is bij het complot, iets wat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weer ontkent. Sterker, wanneer er verder sancties tegen het land worden opgelegd zal Iran terugslaan. President Obama wil ondertussen dat de VN informatie vrijgeeft over de nucleaire plannen van Iran.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Volgens The New York Times wil Obama dat de International Atomic Energy Agency (IAEA) -de atoom-waakhond van de VN- informatie vrijgeeft over de voortgang van het Iraanse nucleaire programma. Directeur-Generaal Yukiya Amano van de IAEA schijnt volgens bronnen echter huiverig te zijn om dit te doen. Hij is bang dat zijn inspecteurs dan Iran zullen moeten verlaten waardoor het voor de VN nog moeilijker is om de voortgang van het Iraanse nucleaire programma in de gaten te houden.

Daarnaast wil de regering verder sancties op de handel met Iran. Zo wil Obama een einde maken aan de handel met Iraanse bedrijven gelïeerd aan de Revolutionaire Garde. De Garde is verantwoordelijk voor het nucleaire programma maar ook voor een deel van de olie-export. 

Het is nog maar de vraag of dergelijke sancties een meerderheid zullen vinden binnen de Verenigde Naties. China en Rusland zijn in ieder geval tegen omdat zij bang zijn dat een dergelijke actie zal leiden tot hogere olieprijzen. Het is nog maar de vraag of Europa daar op zit te wachten gezien de financiële instabiliteit van de Europese Unie.

Enfin, het zijn spannende tijden voor Iran nu het lijkt dat president Obama zijn tanden begint te laten zien. Het is echter de vraag of dat in het belang van de Verenigde Staten is. "You don’t want to tip the U.S. into a downturn just to punish the Iranians." Meer in The New York Times.