Spring naar de content

RK-kerk: priester moet vriendin verlaten

Ze zijn respectievelijk 81 en 85 jaar oud, al 46 jaar samen en nu wordt er druk op ze gelegd om uit elkaar te gaan. Priester Jan Peijnenburg moet zijn vriendin Threes het huis uitzetten óf zijn ambt opgeven. Het bisdom Den Bosch is er namelijk helemaal klaar mee. De Eindhovense priester laat het er niet bij zitten: dan maar het ambt opgeven én een gang naar de rechter maken. “De katholieke kerk is wereldvreemd.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Opmerkelijker is dat het bisdom decennia terug we lachter het samenwonen van het koppel stond. In een interview uit december 2002 (!) vertelt de priester hier wat over: “Nadat zij besloten hadden samen het leven en het priesterschap te delen, stelden Jan en Threes de toenmalige bisschop van Den Bosch op de hoogte. Rinie Bekkers gaf hen zijn zegen – letterlijk. ,,Bij het afscheid zei hij: ‘Kniel hier maar eens neer, want jullie zullen door een storm heen moeten’. Daarna legde hij ons zijn grote brede handen op en zegende ons”, herinneren Jan en Threes zich als de dag van gisteren.”

Het Brabantse bisdom heeft na 46 jaar gedogen dus genoeg van het samenwonende stel. En ze speelt het hard. Peijnenburg moet zijn vriendin de deur uit doen of zijn ambt opgeven. Dat eerste is hij niet van plan. Sterker, Peijnenburg overweegt een gang naar de rechter. “Als hij moet kiezen, dan kiest hij voor zijn vriendin”, aldus huisvriend Harry van Tuijl tegen het Eindhovens Dagblad. Als het mogelijk blijkt stapt Peijnenburg volgende maand naar de rechter.

Het interview – kop: De katholieke kerk is wereldvreemd – uit 2002 met het stel is overigens interessant leesvoer voor de zaterdagmiddag. “Threes en Jan willen (-) een bijdrage leveren door de kerk te wijzen op het veranderde denken van ‘gewone mensen’. Zij noemen dat de onderstroom. ,,Die onderstroom draagt en stuurt uiteindelijk de veranderingsprocessen”, klinkt het uit volle overtuiging.”

Onderwerpen