Spring naar de content

Prima die vettax, maar waarom verlagen we de BTW op gezond eten niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Zeker nu er ingeslagen wordt voor het aanstaande kerstdiner, valt weer op hoeveel ongezond eten er in de winkels ligt. Kerststollen in overvloed. Chocoladetoetjes in alle soorten en maten. En de alcoholische versnaperingen om het allemaal mee weg te spoelen puilen uit de schappen.

Over al dat ongezonde eten moet zes procent belasting worden betaald. Net zoveel als over groenten, fruit en ander gezonds. Die belasting zou, als het om vet en ongezond eten gaat, 19 procent moeten worden. Goed plan! Zo wordt de drempel waarschijnlijk hoger om voor ‘vet’ te kiezen. 

Maar met een belastingverhoging van 13 procent krijgt de regering meer inkomsten. Dan zou er ergens anders een belastingverlichting kunnen plaatsvinden. Waarom dan niet direct op gezond eten? Hou de schijf van vijf ernaast en begin met het verlagen van de belasting op groenten en fruit. 6 min 13 procent is immers -7 procent.  Al hoeft minister Schippers van Volksgezondheid wat mij betreft ook weer niet zo ver te gaan. Vooruit schrap de belasting op groenten en fruit en dan hebben we het er verder niet over. En steek die zeven procent die u over houdt in andere fijne zaken. 

Kortom: hier valt winst te behalen voor zowel de overheidsinkomsten als voor de nationale gezondheid. Waarom zou u daar nog langer over twijfelen?