Spring naar de content

Wat wordt dé hit van 2012? Maak hem zelf en test!

Wat is het nummer van het jaar? Rolling in the Deep van Adele? Paradise van Coldplay? Somebody that I used to know van Gotye? Volgens de luisteraars van 3voor12 is het die laatste, zo werd vandaag bekend gemaakt. Zo aan het einde van het jaar moet toch één nummer de winnaar zijn. Jammer voor de rest. Al is er weer een heel nieuw jaar om dé hit te scoren die niemand kan vergeten. Omdat veel muzikanten dat willen (een hit = bekendheid = brood op de plank) loont het om te ontdekken wat een hit een hit maakt. Neem Uplaya, een techniek waarmee een nummer wordt geanalyseerd en voorspeld kan worden wat de hitpotentie is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Natuurlijk klinkt dat als de eerste de beste slinkse manier om geld te kloppen. Maar een beetje rondsurfen op het net leert dat meerdere wetenschappers zich erover hebben gebogen: wat maakt een hit een hit? Er blijkt wiskunde op losgelaten te kunnen worden. Ons brein herkent het ritme en vindt dat goed. Net als dat de opbouw vertrouwd is: couplet, refrein, couplet etc.

Uplaya blijkt een technologie te hebben bedacht genaamd Hit Song Science®. Op de website lezen we vast een getuigenis van een gebruiker: “Het gebruik van Hit Song Science® heeft mijn vermoedens bevestigd dat ik een hit in handen had. Een paar weken nadat ik de analyse van Uplaya binnen kreeg, mocht ik komen praten bij een groot label in Groot-Brittannie.” was getekend Ben Novak, een singer/songwriter uit Nieuw-Zeeland. Zijn debutsingel “Turn Your Car Around” kwam binnen op nummer 12 in de Britse Top 40, volgens het statement.

Turn your wat around? Van Ben wie? Nu goed, aan de andere kant van Het Kanaal is de man blijkbaar bekend en de technologie voorspelde hem dat dat nummer hitpotentie had. Luister zelf en oordeel: wordt dit de hit van 2012? Of is er iemand anders om op voorhand te nomineren?

Onderwerpen