Is de lancering van André Kuipers morgen live te volgen omdat hij een Nederlander is?

ivo van woerden 20 dec 2011 Politiek

Zit u morgenmiddag ook klaar met chips en nootjes om onze Andre Kuipers gelanceerd te zien worden? Volgt u ook alle thema-uitzendingen over onze Andre Kuipers en hoe hij dat toch allemaal heeft geflikt: deelnemen aan een internationale ruimtereis. Leest u ook het weblog van onze Andre Kuipers om te volgen hoe hij Sinterklaas vierde in Moskou en om te mee te voelen met het aanstaande vertrek (letterlijk, het is -25 graden in Kazachstan, brrrr)? Maar heeft u er eigenlijk bij nagedacht waarom u morgen wél klaarzit en bij al die andere ruimtereizen niet? Nee? Nou het is heel simpel, die worden niet live uitgezonden en de voorbereidingen ook niet. Niet omdat ze niet bijzonder zijn, maar omdat er dan toevallig geen Nederlander aan boord zit. En dan kan het ons blijkbaar ineens niet meer boeien.

Soms verbaas ik me over de gekke trekjes van nationalisme. Denk aan het schietdrama in Luik vorige week. De nieuwslezeres van de NOS beëindigde het oplezen van het vreselijke bericht over iemand die granaten op een kerstmarkt had gegooid en om zich heen had geschoten, met de opmerking dat er geen Nederlanders bij waren omgekomen. Een gekke mededeling vind ik dat. Alsof het daardoor minder erg is: de slachtoffers waren ‘slechts’ Belgen.

Dat gebeurt vaker: een vliegtuig stort bijvoorbeeld neer. Zaten er Nederlanders in dan raakt het ons diep en kunnen we niet uitgepraat raken over het drama (Libië). Zaten er geen Nederlanders in, dan is het nieuws een bijschrift bij een foto, of vooruit een nieuwsbericht verderop in de krant (Congo). 

Luik is ook alweer uit onze kranten verdwenen, terwijl de schietpartij in Alphen aan den Rijn bij ieder nieuw nieuwsfeit nog de voorpagina’s weet te halen. Daar ging het immers wel om Nederlanders. 

Morgen kijken we dus vooral naar hoe de Nederlander André Kuipers Nederland vertegenwoordigt in de ruimte die daardoor ook weer iets Nederlandser wordt. Het lijkt me de verkeerde reden om Kuipers te willen volgen. De man is interessant en zet iets prestigieus neer. Punt.

Ook als Kuipers, Coopers, Du Coupier of Kui-Pers San had geheten. Ik ga morgen zeker kijken, omdat het een bijzondere gebeurtenis is an sich. En niet meer dan dat.

Reageer op artikel:
Is de lancering van André Kuipers morgen live te volgen omdat hij een Nederlander is?
Sluiten