Spring naar de content

‘Maxime heeft misschien wel een moreel kompas, maar dat krijgen we niet te zien’

“Sluw. Geslepen. Meedogenloos. Een machtswellusteling. Een rat. We mogen aannemen dat de huid van Maxime Verhagen dik genoeg is om dergelijke typeringen te weerstaan. Misschien weet hij stiekem wel dat ze ook wáár zijn.” Vorige maand schreef HP/De Tijd al voorspellende woorden over de vice-premier, die gisteren liet weten dat hij zich niet verkiesbaar stelt als CDA-lijsttrekker. Reden: “Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt.” We kunnen de man niet anders dat gelijk geven. Uit de enquête die HP/De Tijd door Maurice de Hond in december liet uitvoeren bleek al dat Verhagen misschien wel de minst betrouwbare, meest gehate politicus van Nederland werd gevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

We blikken even terug. Wat zei u, het Nederlandse volk, ook alweer over Maxime? U zou voor geen goud bij hem willen onderduiken in de oorlog. Jozef en Maria zouden volgens u tevergeefs aankloppen bij zijn herberg. Zou u geld moeten lenen, dan liever niet bij Maxime, want hij zou u een torenhoge rente rekenen. Een tweedehands auto koopt u liever niet van hem. U vertrouwt uw geliefde niet aan Maxime toe, en uw baby overigens ook niet. Maxime rijdt volgens u zeker door nadat hij uw kat heeft aangereden en zal datzelfde arme beest ook zeker niet in de auto leggen en naar de dierenarts brengen.

Kortom, Maxime Verhagen kwam er beroerd vanaf in ons onderzoek. En niet alleen in de onze, ook uit cijfers van het wetenschappelijke team achter het Kieskompas bleek Verhagen slecht te scoren op eigenschappen als vertrouwen en sociaal gedrag.

Als slotwoord een verklaring voor Verhagens belabberde imago van VU-politicoloog André Krouwel, vorige maand in HP/De Tijd: “Hij heeft misschien wel een moreel kompas, maar dat krijgen we niet te zien […] Mensen hebben geen idee wat die man roert, wat hij in diepste wezen belangrijk vindt. Nu staat hij vooral bekend als een handige tacticus, een man die alles overleeft.” Maxime overleeft alles, behalve zijn slechte imago, zo weten we sinds gisteren.