Spring naar de content

Ik gá de negentiende

Het is politiek incorrect, discriminatoir en oneerlijk voor heel veel brave mannelijke Ajax-supporters. Tóch ga ik als ‘de’ wedstrijd op 19 januari alleen wordt opengesteld voor vrouwen en kinderen onder de 13 jaar. Het is namelijk óók een tof experiment.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

In navolging van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe wil Ajax de opnieuw te spelen wedstrijd tegen rivaal AZ alleen toegankelijk maken voor vrouwen en kinderen onder de dertien. De KNVB staat er niet negatief tegenover. En ik eigenlijk ook niet.

Hoewel het de laatste jaren misschien een stuk minder erg gesteld is met het voetbalvandalisme in Nederland, zoals Boudewijn Geels vorige week betoogde, kan ik me voorstellen dat veel mensen een voetbalwedstrijd nog onder het kopje ‘risicovol om te bezoeken’ scharen. Geels geeft in zijn stuk ook aan dat het er in de jaren tachtig en negentig nog een stuk fanatieker en aggressiever aan toeging. Hij concludeert: “Kortom: je dacht destijds wel drie keer na voor je met je zoontje op je nek naar ‘het voetbal’ ging.” Zo’n gevoel gaat niet zomaar opeens over.

Misschien komen er de n19de wel mensen die normaal te angstig zijn om het stadion zelf te bezoeken. En misschien kunnen die dan een keer van een wedstrijd en de voetbalsfeer genieten zonder vervelende spreekkoren. Misschien trekt Ajax wel een heel nieuw publiek aan met deze actie.

Me bewust van mijn eigen politieke incorrectheid en de verschrikkelijke discriminatie die hier plaatsvindt, zeg ik dus toch: dóen, zo’n manloze wedstrijd! Het is jammer voor alle rechtgeaarde mannelijke Ajax-fans, maar die hadden anders ook niet gemogen. En ook de die hardsupporters mogen blij zijn: zo kan hun club in ieder geval nog wat geld binnenhalen.

Er zijn nog wel wat praktische haken en ogen als: hoeveel gaat een kaartje kosten? En: hoe voorkom je dat kaarten doorgegeven worden aan (verkeerde) mannen? Plus: nu ze ook eens de kans krijgen om ongestoord naar een voetbalwedstrijd te kunnen gaan, willen homo’s ook graag aansluiten. Hoe controleer je aan de poort of iemand homoseksueel is? Eerst nog even afwachten hoe vindingrijk de Amsterdamse voetbalclub is dus, maar als ze het voor elkaar krijgen, dan gá ik.