Spring naar de content

Homo’s boos over homofoto’s

Het COC Amsterdam verwijt de media te lui te zijn bij de keuzes van beeld wanneer het over homo’s gaat. Te vaak duiken foto’s op van feestende homo’s, ongeacht het onderwerp. “Een triest voorbeeld van journalistieke wansmaak en luiheid,” stelt COC’s Dennis Boutkan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

COC Amsterdam kwam in actie nadat Spitsnieuws in september bij een artikel over een weggepest Haags homostel een foto van de Gay Pride plaatste. In een opinieartikel  op Villamedia stelt COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan dat meer media zich schuldig maken aan het ‘framen’ van homoseksuelen als één grote halfnaakte feestende massa op een boot.

Als voorbeelden noemt hij onder meer de Volkskrant die een foto van feestende homo’s plaatst bij een artikel over discriminatie, Het Parool die hetzelfde doet bij een artikel over veiligheid en AT5  bij een artikel over geweld tegen lesbische vrouwen. “Media moeten zich meer rekenschap geven bij het kiezen van beelden rond roze thema’s. Door de keuzes die ze maken bevestigen ze bestaande vooroordelen over homoseksuelen. Namelijk dat deze altijd bezig zijn met het vieren van feestjes tijdens de Gay Pride of halfnaakt over straat lopen. Dit soort keuzes lijken grappig en wellicht ongevaarlijk, maar zijn verre van onschuldig. Nederland heeft namelijk nog steeds een probleem met openlijke uitingen van vooral mannelijke homoseksualiteit,” schrijft Boutkan in zijn artikel.

Op de foto bij dit artikel ziet u de Egyptische Chnumhotep en Nianchchnum. Vermoedelijk het eerste gedocumenteerde homoseksuele paar uit de geschiedenis. Beiden waren hoofd van de manicures aan het hof van koning Nioeserre (circa 2444 – 2414 voor Christus).

Onderwerpen