Spring naar de content

Loog Alexander Pechtold bij Pauw & Witteman? Of was hij gewoon heel slecht geïnformeerd?

Opmerkelijke uitspraak van D66-leider Alexander Pechtold gisterenavond bij Pauw & Witteman. Volgens hem is GroenLinks afgelopen jaar qua stemgedrag opgeschoven richting de SP. Maar dat is niet waar. Sterker nog, sinds het aantreden van Jolande Sap stemt de partij juist vaker mee met D66 dan onder Halsema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

“Dit is niet meer het GroenLinks dat ik onder Halsema kende. Als je kijkt naar het stemgedrag van GroenLinks van afgelopen jaar dan is dat veel vaker met de SP,” aldus Pechtold bij P&W gisterenavond. Laat die stelling nou eind vorig jaar onderuit zijn gehaald door twee politicologen in de Volkskrant.

De krant publiceerde midden december een artikel dat stelde dat GroenLinks was opgeschoven naar links onder het leiderschap van Sap. En dan met name naar de SP; 85 procent van de SP moties zou gesteund worden, voorheen was dat 72 procent. Twee politicologen van de Universiteit Leiden, Tom Louwers en Simon Otjes (die laatste werkt ook voor De Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks) vertrouwden het niet en rekenden de cijfers van de Volkskrant na. Daar kwam een andere conclusie uit.

De resultaten: sinds het aantreden van Sap steunt GroenLinks minder SP-moties. Het percentage daalde van 87 naar 84 procent. De stelling van Pechtold deugt dus niet. Nog pikanter is dat onder Sap meer D66-moties worden gesteund dan onder Halsema. Een verschuiving van 91 procent naar 96 procent. De conclusie luidt dus dat GroenLinks onder Sap meer in de richting van D66 is geschoven.

En dat had Pechtold kunnen weten mits hij de Volkskrant in de gaten had gehouden. Enfin, de partij is sowieso niet zo happig op De Grote Linkse Samenwerking lijkt het wel.Hieronder het interview met Pechtold bij P&W.