Spring naar de content

Eerlijk, de Vlamingen doen het 1,3 keer per week

Hoe maak je een  enquête over seks betrouwbaarder? Nou, door tegen de deelnemers te zeggen dat hun eerlijkheid zal worden getest. En voilà, eindelijk zeggen mensen de waarheid over het aantal keren dat ze seks hebben: gemiddeld 1,3 keer per week.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Het is een van de klassieke vragen die mensen zelfs in een anonieme enquête nog sociaal wenselijk beantwoorden: hoe vaak per week heeft u seks? Steevast komt het gemiddelde uit op twee tot drie keer per week. Dat heet ‘normaal’ te zijn. Het vermoeden bestaat dat ook mensen die het (veel) minder vaak doen, deze frequentie aangeven in onderzoeken. Toegeven dat je het gemiddelde bij lange na niet haalt, is een taboe dat vaak alleen in de intieme vriendenkring bespreekbaar is – en soms zelfs daar niet eens. Het zijn de stellen met extreme libido’s die het nieuws halen en op internetfora zie je zelden iemand toegeven dat het gewoon amper meer gebeurt.

Er zijn dus vele redenen voor een leugentje om bestwil wanneer er naar je seksfrequentie wordt gevraagd. Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven pakten het daarom iets anders aan. Ze vertelden de 74.000 deelnemers aan een internetenquete (uitgevoerd in samenwerking met de VRT) dat ook hun eerlijkheid zou worden getoetst. Pikant detail: dat gebeurde in werkelijkheid helemaal niet. Hoe het testen op eerlijkheid überhaupt zou kunnen, en hoe ze daarop dan zouden kunnen worden aangesproken, vroegen kennelijk weinigen zich af. Een mooi moment voor een Belgengrap, maar we beheersen ons.

Uitsluitend de dreiging dat mensen zouden kunnen worden betrapt op jokgedrag was in elk geval voldoende om tot een realistischer uitslag te komen.Vlaamse vrouwen doen het naar eigen zeggen 1,3 keer per week, Vlaamse mannen 1,4 keer. En de wérkelijke werkelijkheid zal nog lager liggen, omdat mensen zonder interesse in seks niet aan de enquete zullen hebben meegedaan. Volgens onderzoeker Paul Enzlin is de opluchting in Vlaanderen groot. “Oef, ik ben normaal,” is wat hij inmiddels vele malen hoorde van mensen om hem heen. Minder seks en toch blij: onderzoek geslaagd.