Spring naar de content
bron: michiel hendryckx

De kunst van het liegen

Schrijver Hugo Claus (1929-2008) was een enfant terrible dat zich afzette tegen het Vlaamse culturele establishment. De biografie van Mark Schaevers toont hoe hij zich steeds weer opnieuw uitvond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Toen Hugo Claus acht maanden oud was, tekende hij al vogeltjes. Op zijn veertiende had hij een historische roman geschreven, een essay ‘hoe de wereld te veroveren’ en een encyclopedisch werk ‘over alle beroemde mannen’. 383 onverkochte exemplaren van zijn debuutbundel Kleine reeks gooide hij, achttien jaar oud, vanuit een hotelkamerraam in zee bij Oostende.

In interviews en autobiografische geschriften maakte Claus zijn leven graag een beetje mooier, spannender, dramatischer. Aan biograaf Mark Schaevers de taak om de fictie van de feiten te scheiden. De levens van Claus is het voortreffelijke resultaat van zijn inspanningen. Zonder pedant of betweterig te worden weet hij veel van de legendes van Hugo Claus (1929-2008) te ontrafelen. Het verhaal over de vernietiging van 383 exemplaren Kleine reeks besluit hij bijvoorbeeld droogjes met: “Er waren er overigens maar honderd gedrukt.” En nuchter brengt hij in kaart hoe Claus het voorschot dat hij voor zijn debuutroman De eendenjacht (later hernoemd als De Metsiers) ontving, door de jaren heen liet aangroeien: “Ging het in 1958 om 600 Belgische frank, in 1960 steeg het voorschot tot 1000 frank, in 1963 tot 2000 frank, in 1980 tot 5000 frank. In een interview gegeven in Argentinië in 1998 schoot hij ineens door tot een bedrag van 10.000 francos belgas.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap