Vestia-debacle slaat terug op PvdA. Is dat terecht?

bas paternotte 8 mrt 2012 Politiek

Buitengewoon geestig moment tijdens het debat over de problemen van woningbouwcorporatie Vestia hedenmiddag. PVV-Kamerlid Eric Lucassen wil dat de PvdA de PvdA-leden in de top van Vestia royeert. U weet wel, de PVV. Die partij met maar één lid, die partij ging zich dus bemoeien met de interne partijdemocratie van de ledenpartij Partij van de Arbeid.

Los van het geestige element was het bij voorbaat een mislukte poging van Lucassen om de PvdA te beschadigen. Het is namelijk een fabeltje, oud-Vestia topman Erik Staal is volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman nooit lid geweest van de PvdA. Zorgwekkender is de rol van de Raad van Commissarissen die Staal al die tijd zijn gang heeft laten gaan. En daar zijn wel PvdA’ers bij betrokken.

Eén van de commissarissen is Susan Baart, voormalig voorlichter van Ad Melkert en de PvdA-fractie. Ze is sinds april 2010 commissaris bij Vestia. Saillant detail is dat ze de echtgenote is van de Tilburgse PvdA-burgemeester Peter Noordanus. De burgervader was tussen 2001 en 2004 voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Vestia Groep. Volgens het Financieele Dagblad heeft Noordanus gezorgd voor het salaris van een half miljoen euro van Staal. Noordanus ontkent dat echter. SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelt echter dat Staal is gedekt door een ‘old boy’s network‘. De VVD noemt het een vriendenclub, iets waar de liberalen in het verleden zelf ook weleens problemen mee hebben gehad.  

Begin deze maand traden twee nieuwe commissarissen toe tot Vestia. Maar het lijkt er op dat de nog zittende commissarissen ook zullen opstappen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) ligt er een ‘rooster van aftreden’. De bewindsvrouwe sluit niet uit dat er aangifte gedaan zal worden tegen de Vestia-top.

Vestia kwam in de problemen door miljardeninvesteringen in derivaten. Een verzekering tegen toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moest Vestia 1,6 miljard euro bijstorten.

[[poll uid=632]]

Reageer op artikel:
Vestia-debacle slaat terug op PvdA. Is dat terecht?
Sluiten