Spring naar de content

Ingestraald water tegen aids: Nederlandse kwakzalvers zetten door

Nederlandse homeopaten behandelen mensen met aids, malaria en oorlogstrauma’s in Afrika met ingestraald water. Dat nieuws bracht HP/De Tijd al in 2008 en dat leidde onder meer tot Kamervragen. Maar er is intussen geen einde aan gekomen. Sterker nog, op dit moment krijgen in Malawi tientallen mensen per dag het ‘wondermiddel’ PC1 toegediend. Een verontrustende update.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Eerst nog even terug in de tijd. Nadat duidelijk was geworden dat het middel PC1, ontwikkeld door en vernoemd naar de Britse kwakzalver Peter Chappell, ook door Nederlandse behandelaars in Afrika werd voorgeschreven, ging de opmars ervan gewoon door. We roepen met name de activiteiten in herinnering van homeopaat Nico Beentjes, die het zelfs presteerde om aardbevingsslachtoffers in Haïti met behulp van ingestraalde mp3’tjes (eveneens een bedenksel van Peter Chappell) van hun trauma af te helpen. Leest u het vooral even door: als het niet zo in- en intriest was, zou het bijna om te lachen zijn.

De belangrijkste drijvende kracht achter de middelen van Chappell in Nederland is de homeopaat Harry van der Zee, die de producten promoot via een eigen stichting ARHF. Op een andere site, ook van de ARHF-stichting, worden de nadelen van reguliere aids-remmers omstandig benadrukt. Hier zien we bewegend beeld. Overigens is PC1 geen homeopathisch middel: het is nog absurder – alleen al omdat de bedenker niet wil vertellen hoe het precies zou kunnen werken.

Dan nu de actualiteit. Uit een recent artikel van Van der Zee en zijn laatste nieuwsbrief (pdf) blijkt dat hij zich momenteel in Malawi bevindt. In een kliniek in Chintheche, zo lezen we, worden tientallen mensen opgeleid in de toediening van de middelen van Chappell. Van der Zee betaalt de huur en overweegt zelfs de hele kliniek te kopen. Inmiddels worden dagelijks zo’n vijftig patiënten met aids, malaria en tuberculose naar huis gestuurd met ingestraald water, dat zo (pdf) in gereedheid moet worden gebracht (let op: niet vergeten vijf keer met de fles tegen de tafelrand te slaan). De homeopaten werken er trouwens gratis en voor niks, zeggen ze, maar donaties zijn welkom.

En de behandeling van de oorlogstrauma’s? Daarmee is Nico Beentjes afgelopen jaar doorgegaan, maar dan in Congo (pdf). Er zijn trouwens ook PC-middelen die specifiek zijn bedoeld voor adoptietrauma’s (voor weeskinderen) en seksueel misbruik (voor verkrachte vrouwen). Die middelen werden onder meer toegediend in een vluchtelingenkamp in Tanzania.

Enfin, laten we er dit van zeggen: er worden Kamervragen gesteld om minder.

Onderwerpen