Spring naar de content

De behoefte aan bestuurlijke vernieuwing is zowel nobel als naïef. Bovenal is zij ongewenst

D66 poetst een van haar roemruchte kroonjuwelen weer eens op: de gekozen burgemeester en de gekozen commissaris van de koningin. Gerard Schouw dient vandaag twee voorstellen tot wijziging van de Grondwet in die een en ander op termijn moeten bewerkstelligen. Die behoefte aan bestuurlijke vernieuwing is zowel nobel als naïef. Bovenal is zij ongewenst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

De grondgedachte van de bestuurlijke vernieuwing is dat bij gekozen lokale bestuurders de burger nog meer bemoeienis zou krijgen met de democratie. Hij kiest al zijn vertegenwoordigers in de Tweede Kamer, gemeenteraad en provincie, dus waarom dan ook niet zijn burgemeester en zijn commissaris van de koningin?

Tsja, waarom wel eigenlijk?

De animo voor die landelijke en lokale verkiezingen brokkelt de laatste jaren gestaag af. Er is geen enkele reden te bedenken dat de burger warm zou lopen voor een extra gang naar de stembus voor zoiets als burgemeestersverkiezingen. Mij kan het amper boeien wie de burgemeester is van mijn stad of de commissaris van mijn provincie, want doorgaans heb ik geen last van hen, lijken zij hun werk naar behoren te doen. Er valt lokaal weinig te verprutsen aan de publieke zaak waarvan de grote contouren toch in Den Haag en Brussel worden bepaald. De invloed van de lokale bestuurder is zeer beperkt.

Toch is het idee van de bestuurlijke vernieuwing niet helemaal onzinnig. D66 zou er alleen een andere draai aan moeten geven. Als die partij de betrokkenheid van de burger bij de inrichting van zijn leefomgeving wil vergroten, dan kan men beter de aandacht richten op die burger zelf en niet op bestuurders. Breng die burger het besef bij dat hij bij de club van zijn kids best af en toe bardienst kan draaien, dat hij die alleenstaande oma in zijn straat af en toe eens een bezoekje brengt, op school TSO draait, dat hij desnoods straks in de zomer zijn tuin openstelt voor een groot scherm waar de straat naar de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal kan kijken. Maar kortom de overheid kleiner, dus ook minder burgemeesters en CdK’s, en geef de staat weer wat meer terug aan de burger, leg het initiatief weer wat meer terug bij hem en haar. Scheelt ook meteen een hoop geld.

Onderwerpen