Spring naar de content

Samsom overtuigt ledenraad PvdA

Na enig gemor heeft PvdA-partijleider Diederik Samsom de Politieke Ledenraad van zijn partij vanmiddag in Utrecht weten te overtuigen: goed dat de fractie het Kunduz-akkoord niet steunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Samsom kreeg vanwege zijn handelen van afgelopen week flinke kritiek van zijn achterban. Eén van de aanwezigen stelde verdrietig te zijn dat de PvdA nu in één adem genoemd wordt met de PVV. Een ander stoorde zich eraan dat de PvdA zich nu geschaard heeft in het ‘kamp van de anti-Europese partijen’.

Samsom benadrukte niet alle punten uit het akkoord te verwerpen. “Het terugdraaien van een aantal akelige bezuinigingen van Rutte is een goede zaak. De vergroening van de economie is een goede zaak. We zullen dat steunen. In de Kamer en daarbuiten.” Om daar aan toe te voegen: “Maar dat kan helaas niet verbloemen dat het akkoord voor 90 procent een voortzetting is van het gedoogakkoord uit 2010, aangevuld met akelige maatregelen uit het Catshuis.”

Samsom stelde dat door de Kunduz-coalitie van hem verwacht werd te tekenen bij het kruisje. “Verwacht dan niet dat de PvdA tekent bij het kruisje van een akkoord dat rechtsaf slaat,” aldus een vlammende Samsom.