Spring naar de content

De Grote Geschiedenis Quiz

Het is de nachtmerrie van iedere BN’er: in een tv-quiz op nul vragen het goede antwoord weten. Vooral geschiedenis vinden velen een levensgevaarlijk onderwerp, weten de makers van De Grote Geschiedenis Quiz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Hoewel de redactie de BN’ers uit zelfbescherming niet meer individueel maar in trio’s laat optreden (een gedeelde afgang is een halve afgang), blijft het vinden van vermetelen die mee durven doen moeilijk. Met name vrouwen en actieve politici zijn huiverig. Inderdaad lagen de parlementariërs Mirjam Sterk (CDA), Manja Smits (SP) en Anouschka van Miltenburg (VVD) er in 2010 al in de eerste ronde uit.

Hun beroerde score riep herinneringen op aan een roemruchte enquete die het Historisch Nieuwsblad in 1996 hield. Honderd Tweede-Kamerleden werden toen telefonisch ondervraagd over hun kennis van de vaderlandse geschiedenis. Ze bleken er bedroevend weinig van te weten en haalden een gemiddeld rapportcijfer van 4+. 

Spraakmakend was vooral de lage score van het jonge PvdA-Kamerlid Marjet van Zuylen, die naar eigen zeggen in Utrecht cum laude was afgestudeerd als historicus. Ze liet haar ondervragers onder meer weten dat Willem van Oranje ‘in zestienhonderdzoveel bij Dokkum’ was vermoord. Het antwoord, dat pontificaal werd afgedrukt op de cover van het Historisch Nieuwsblad, haalde zelfs het NOS-journaal en ging vervolgens een eigen leven leiden: zó dom waren onze volksvertegenwoordigers kennelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dit jaar keer kruisen oud-staatssecretarissen, muzikanten, koninklijkhuisdeskundigen en auteurs van historische romans de degens. Echter, doorgaans wint de vijfde groep: lezers van de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad die de voorronde hebben gewonnen.

De laatste BN’er die – toen nog individueel – won was in 2008 Diederik Samsom. Een dag eerder had hij de race om het PvdA-fractievoorzitterschap verloren van Mariëtte Hamer.

De rest is geschiedenis.

Grote Geschiedenis Quiz (NTR), 17 mei, Nederland 2, 20.30 uur.