Spring naar de content

De consumens

Martin Parr is de Tijl Uilenspiegel van de fotografie. Met een mengeling van humor en mededogen brengt hij de moderne massacultuur in beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cecilia Tabak

Sinds hij op zijn zestiende een fotoserie maakte over een fish & chips shop heeft het thema van de consumerende medemens hem niet meer losgelaten.

Het carnaval van Helmond, waar de Britse Magnum-fotograaf begin dit jaar een serie schoot, was dan ook een kolfje naar zijn hand. Al mopperde hij op zijn Facebookpagina over de zware concurrentie van carnavalsvierders die zelf ook allemaal foto’s maakten van elkaar, voor op hun éígen Facebookpagina. Niettemin slaagde hij erin de feestgangers op zijn eigen onweerstaanbare wijze vast te leggen. Met als komisch hoogtepunt de foto van een bemijterde prins carnaval die zichzelf in een plaatselijke automatiek trakteert op twee kroketten voor een euro. De carnavalsreportage maakt deel uit van een overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Helmond. Daar zijn verder ook klassieke Parr-series te zien als Bored Couples en The Last Resort, over het strandplezier in een Britse badplaats.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Martin Parr: Assorted Cocktail. T/m 16 september. Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond.