Spring naar de content

De AEX gaat dalen

De column waarin ik voorspelde dat de AEX voor korte tijd zou gaan stijgen was één de minder gelezen bijdragen. Da’s jammer, want degenen die hem niet lazen hebben een flinke winst op tafel laten liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Vorige week vertelde ik u op de 5e juni dat ik de middag ervoor was gedraaid met mijn posities in de AEX. Ik zat al geruime tijd Short. Dat wil zeggen dat ik een daling verwachtte en die is er in de periode ook gekomen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar nu verwachtte ik een korte bounce, van één hooguit twee weken, dus draaide ik naar Long. Er zat naar mijn gevoel een stijging aan te komen.

Dat gevoel kwam uit. De AEX steeg vanaf maandag 4 juni j.l. van 283 tot en met vanochtend naar 297, maar liefst vijf procent. Zou u daarop hebben ingespeeld met een simpel hefboomproduct zoals een Turbo of Sprinter, dan had u in één week tijd makkelijk vijfentwintig tot vijftig procent winst kunnen maken, afhankelijk van het risico dat u aandurfde. Overigens leg ik altijd maar vijf tot tien procent van mijn portefeuille in zo’n kortlopende positie. Ik kan me vergissen en dan kan het verlies ook fors zijn.

Vanochtend heb ík mijn winst wel van tafel gehaald, ik ben weer Short. Toen ik vorige week van Short naar Long draaide gaf ik aan dat de stemming op de beurs tot een dieptepunt was gedaald. En dat dit meestal een goede contra-indicator is.

Vandaag overheerst euforie, meestal ook een signaal dat een omslag nabij is. Maar er zijn nog twee redenen om een draai naar beneden te veronderstellen. Het gebied, voor de AEX, tussen 295 en 305 is een zeer zware weerstand, de kans op een opwaartse doorbraak is klein. Daarnaast is het morgen een zogenaamde Bradley-datum. De combinatie van deze drie factoren maakt dat ik voorlopig uitga van een forse klap omlaag.

Ik sluit niet uit dat er misschien nog een beetje opwaarts potentieel is maar die kans is klein en ik ga mijn winst daarvoor niet in de waagschaal leggen. Ik heb zojuist weer een aantal Short-posities gekocht. Stijgt de beurs nog wat verder, dan breid ik ze tegen een lagere koers nog verder uit. Want een flinke daling is aanstaande.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen