Spring naar de content
bron: anp

Linke tijden

Nog steeds lijkt het land niet te zijn bekomen van de PVV-victorie. Toch blijft ongewis of dat kabinet-Wilders er daadwerkelijk komt. Intussen dient een andere vraag zich aan: wie worden in welke coalitie dan ook de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie? Sleutelposten, nu de wereld in brand staat.   

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Slap gedoe

Bijna drie maanden na 22 november ben ik vooral verbaasd over de verbazing die ik almaar tegenkom over de overwinning die de PVV die dag in 2023 boekte. Vanwaar al die vragen, terwijl Wilders in de Kamer veruit de beste debater is, er inmiddels het langst van allemaal zit, sinds de oprichting van zijn partij in 2004 in klare, soms botte taal waarschuwt voor de schaduwzijden van migratie en immigratie – een onderwerp dat thans door iedereen wordt omarmd? Maar, zo roepen politicologen dan, hoe konden zoveel landgenoten voorbijgaan aan die vreselijke standpunten van de PVV? Het antwoord laat zich raden: PVV-stemmers snapten dat verkiezingsprogramma’s waarin een en ander staat afgedrukt niks anders zijn dan reclamefolders die niemand leest, dat je Wilders vooral niet te letterlijk moet nemen, maar de geest van zijn bedoelingen des te meer. 

Waarschijnlijker is dat ze vooral op hem stemden omdat ze het slappe gedoe van Rutte en zijn voorgangers inzake immigratie meer dan beu zijn. Een kwarteeuw asielbeleid heeft eigenlijk niets opgeleverd, leren ook de notulen van ministerraden uit 1998, die begin januari werden vrijgegeven door het Nationaal Archief. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap