Spring naar de content

De Prometheus-vragen. Denkt u mee?

Heeft u Prometheus al gezien? De spectaculaire science-fiction film van Ridley Scott die sinds zijn première donderdag onze eigen Box Office top 10 aanvoert? Prometheus is een waar spektakel, in 3D. Prachtig vormgegeven, met beelden waarvan uw kaken uw knieën zullen raken. Maar dat is het dan ook wel. Waar de recensies voor deze prequel van Scott’s eigen klassieker Alien (1979) lovend waren, liep ik zelf tegen een boel vragen op. En dus, beste lezer, hier een experiment: zullen we het erover hebben?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Prometheus gaat over een groep onderzoekers die in verschillende archeologische vondsten aanwijzingen hebben gevonden dat de mens zijn oorsprong in een ander sterrenstelsel heeft. Om precies te zijn: op een maan van een op Saturnus lijkende planeet. Ze gaan daar met ruimteschip Prometheus naartoe. Wat ze vinden, overtreft hun stoutste dromen.

Hier eerst de trailer van de film:

Heeft u de film nog niet gezien? DISCLAIMER: Wees gewaarschuwd, als u doorleest vergaat de zin u misschien of weet u zoveel dat het verhaal niet meer verrassend is.

Want:

Prometheus begint met een scene waarin een reusachtige gespierde lelieblanke mensachtige bovenaan een Schotse waterval staat, een zwart drankje drinkt en zichzelf naar beneden stort waarna zijn DNA-strengen kapot gaan en zich met water vermengen. Even later zien we dat datzelfde DNA zich weer aan het delen is. Het suggereert dat dit de aanzet tot de evolutie is, de mens zal vanzelf uit dat water kruipen. Maar, als het DNA stuk was, hoe kan het dan weer gaan leven? En DNA an sich is toch niet genoeg om een mens uit voort te laten komen? Daar zijn toch ook cellen voor nodig?

Waarom harakiri
Waarom heeft die mensachtige alien, terwijl een enorm ruimteschip toekijkt, eigenlijk harakiri gepleegd? Was het hun bedoeling om een afgeleide van henzelf te maken op aarde? Wat was het nut om zelf helemaal uit elkaar te vallen en in het water te belanden? Was een speekselstrijkje niet voldoende? Even tuffen? Dan belanden er cellen mét DNA in het water en had de evolutie ook plaats kunnen vinden.

De groep wetenschappers heeft twee jaar ingevroren gelegen om de reis te overbruggen. Als ze ontdooien en ontwaken, moet dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) enorm overgeven. Men legt haar uit dat het lichaam in een shock verkeert als het ontwaakt en dat dat normaal is. Toch is ze de enige die zo moet kotsen. Waarom hebben de anderen daar geen last van?

Waarom deze mensen
Iemand zegt alleen maar mee te zijn voor het geld. Waarom? Hoeveel geld? Kent de groep elkaar nog niet? Is dat niet onhandig als je zo’n enorme expeditie onderneemt?

Als ze op de aarde-achtige maan aankomen, gaan ze direct van het schip af en naar een soort tombes toe waarvan ze niet weten of ze bewoond zijn en wat zich daarin bevindt. Ze gaan naar binnen en doen een soort robotjes aan die door het inwendige gangenstelsel vliegen en alles in kaart brengen. Waarom wachten ze niet tot die robots klaar zijn met hun werk? Als je twee jaar ingevroren bent geweest, kun je toch wel een dag langer wachten zodat je weet hoe je een expeditie op een vreemde planeet aan gaat pakken? Bovendien lijkt een verkennende vlucht van de aarde-achtige maan op zijn plaats. Wie weet zijn ze net boven een verlaten stukje aangekomen en bevinden zich mensachtige alien-metropolen aan de onderzijde van die maan.

Waarom zo gemakkelijk
Als ze een soort slijm vinden, waarom mag robot Michael Fassbinder daar dan met zijn vingers aankomen waarna er een soort hologram ontstaat? Moet dat niet eerst onderzocht worden?

Als ze lukraak aan een expeditie beginnen en in een ruimte terechtkomen waar allerlei beeldjes staan die op urnen lijken, waarom gaan ze daar dan zo gemakzuchtig mee om? (Ja, er wordt gezegd dat ze het niet aan moeten raken, maar niet iedereen houdt zich daar aan.)

Als het moederschip dan een oproep doet dat iedereen terug moet komen, omdat er een storm op komst is, waarom letten ze dan niet op elkaar en rijden ze lukraak weg. Als je met een groep bent, check je toch of iedereen weer bij de ruimtekarretjes is alvorens je vertrekt?

Er zijn twee expeditieleden onverhoopt achtergebleven in het gangenstelsel. Ze waren verdwaald. Gelukkig hebben ze nog contact met het moederschip. Hen wordt geadviseerd om dekking te zoeken, omdat ze ze door de storm niet kunnen komen ophalen. Waarom gaan die twee dan toch op onderzoek uit?

Als de kapitein van het moederschip van de cartografische robotjes doorkrijgt dat er in een van de gangen een levensvorm is gedetecteerd die ze niet kennen, waarom raakt hij daar dan niet van gealarmeerd, maar kiest hij ervoor om even met Charlize Theron naar bed te gaan? Je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat de twee achtergebleven expeditieleden net als niemand kijkt worden opgepeuzeld door een wormachtig wezen. En zo geschiedde.

Hoezo gelijk dood
Waarom besmet robot Michael Fassbender het drinkglas van een van de doktoren met spul dat hij uit die urnen heeft gehaald? Weet hij wat daarin zit? En als hij voorkennis heeft, waar komt die dan vandaan? Als hij zomaar wil uitproberen wat het gevolg daarvan is, waarom let hij dan niet beter op die dokter? En als hij een robot is, waarom handelt hij dan naar eigen inzicht?

Als de groep een dag later weer op expeditie gaat, wordt de besmette dokter ziek. Als ze dan eindelijk met die doodzieke dokter bij het moederschip terug zijn, wil Charlize Theron hem niet gewoon in quarantaine zetten maar hem direct met een vlammenwerper vermoorden? Waarom zegt die besmette dokter niet: “Nou nou, een vlammenwerper, dat gaat wat ver. Kunnen jullie me niet eerst even onderzoeken?” Hij loopt direct op Charlize  af, zijn eigen dood tegemoet. Is zijn leven en kennis dan zo weinig waard, waarom is hij dan mee?

Waarom Michael Fassbender
Als ze dan in een cocon een mensachtige alien aantreffen op aanwijzingen van robot Michael Fassbender en ze laten hem ontwaken, waarom wordt die alien dan zo boos als hij eindelijk de afgeleide van zijn eigen soort ziet? Een van zijn soortgenoten heeft er nota bene zelfmoord voor heeft gepleegd bovenaan een Schotse waterval!

En als Michael Fassbender de enige is die met hem kan praten en hem wat vraagt, waarom wordt hij dan onthoofd? En ja, we wisten al dat Michael Fassbender een zielloze robot was die niet dood kon, maar als alle draadjes zijn doorgesneden naar zijn robotlijf toe, hoe kan het dan dat zijn losliggende hoofd nog gewoon kan praten en redeneren? Heeft hij daar geen stroom voor nodig? Of een accu? Of contact met de rest van zijn systeem? Als ik bij mijn computer een draadje doorsnijdt, doet hij namelijk niets meer (gecheckt).

En hoe zit het met de alien die wordt geboren uit de buik van dr. Elisabeth Shaw? Ja, ze was nog net even met de besmette dokter naar bed gegaan voordat hij stierf door de vlammenwerper, maar ze pleegde daarna eigenhandig abortus in een operatie-robot-huls en trok de navelstreng kapot, zonder overigens enorme inwendige bloedingen te krijgen. Hoe kan dat?

Hoe zit het met de alien-foetus
Waarom is deze operatie-robot-huls alleen op mannen geënt? Er zijn toch ook vrouwen aan boord? En operaties op vrouwen zijn toch niet wezenlijk anders dan op mannen (op de geslachtsdelen, borsten en baarmoeder na). En als hij alleen op mannen is ingesteld, waarom is het dan zo makkelijk voor dr. Elizabeth Shaw om het apparaat te misleiden en in te voeren dat er gewoon wat organen uit haar buikgebied verwijderd moeten worden op de plek waar haar foetus zit?

Haar alienachtige foetus wordt daarna ontsmet en voor dood achter gelaten, maar groeide ondanks dat hij niet meer op een voedselbron was aangesloten (zijn moeder) uit tot een monsterachtige hele sterke octopus-alien. Hoe kan dat?

Als ze dan ontdekken dat de tombe bovenop een enorm ringvormig ruimteschip staat, dat door de mensachtige alien wordt geactiveerd en langzaam uit de grond opkomt, waarom besluit dan een groot gedeelte van de bemanning van moederschip Prometheus om erop af te vliegen en daarmee zelfmoord te plegen? Kan eentje niet zeggen: “Jongens, ik offer me op en ik haal dat ruimteschip naar beneden, zoeken jullie maar dekking, het ga je goed?”

En als dat ringvormige ruimteschip dan naar beneden komt en precies op de plek uitkomt waar dr. Elizabeth Shaw en Charlize Theron staan, zodat ze moeten rennen voor hun leven, waarom beseffen ze dan niet dat dat ding nog wel even voort zal rollen omdat het ringvormig is? En als ze dan naar voren rennen terwijl dat ringvormige ruimteschip achter hen aan rolt en op het punt staat hen te verpletteren, waarom rennen ze dan niet opzij? Dan rolt dat ding hen toch vanzelf voorbij?!

Tot slot
Hoe komt de uiteindelijke alien aan die enorme halve maan schedel?

Goed, verder waren de beelden dus verbluffend mooi. Dat wel. Laat u hieronder even weten of er meer vragen waren? En of u misschien de antwoorden heeft?

Onderwerpen