Spring naar de content

Zelf geen discipline? Apple helpt

Misschien vindt u de aandacht voor ‘de angst om iets te missen’ overtrokken, omdat u wél de discipline heeft om de smartphone uit te zetten als u een boek leest. Of omdat u maar één keer per dag op een van de sociale netwerken kijkt om na tien minuten weer uit te loggen. Dat is knap van u, gefeliciteerd. Voor de anderen die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen tegen de verleiding die smartphones 24 uur per dag bieden door voortdurend prikkels te geven in de vorm van nieuwe/leuke/grappige/interessante artikelen, filmpjes, uitjes, spelletjes, is er goed nieuws: Apple komt met een Do Not Disturb-functie op de iPhone!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Dat heeft Scott Forstall, senior vice president van de Apple-afdeling iPhone-software, 11 juni bekend gemaakt tijdens de Worldwide Developers Conference 2012 in San Francisco.

Forstall lichtte de nieuwe versie van iOS toe die in de herfst uit zal komen. De zesde versie van het systeem waarmee de iPhone wordt bediend, krijgt 200 nieuwe functies: voortaan kan de videophone-optie bijvoorbeeld ook op een 3G netwerk worden gebruikt. Chatten met beeld is dan niet meer voorbehouden aan een wifi-verbinding. Nog zoiets: Facebook wordt geintegreerd in het systeem, zodat Facebook-events automatisch in de agenda kunnen worden opgenomen.

Zaken die het de mens met een angst om iets te missen, alleen maar moeilijk maken als je het mij vraagt. Want als er meer en meer mogelijkheden komen om voortdurend met elkaar in contact te zijn en op alle mogelijke manieren te laten weten wat je doet, met wie je dat doet en hoe je daar bij had kunnen zijn, neemt de druk op het sociale leven toe.

In maandblad 2 van HP/De Tijd, dat nu nog in de winkel ligt, kunt u meer lezen over hoe de sociale netwerken en de smartphones de aloude angst om iets te missen aanwakkeren. En hier kunt u een test maken om te zien of u zelf ook last heeft van ‘de angst om iets te missen’.

Scott Forstall is soms zelf slachtoffer van zijn eigen gadget, mogen we concluderen uit de uitspraak: “Many of you are like me who’ve been awakened in the middle of the night.” Hij zei dat volgens The Huffington Post bij zijn presentatie van de Do Not Disturb-functie.

Misschien herkent u het gegeven dat uw telefoon op uw nachtkastje ligt en aanspringt zodra iemand iets post op Facebook, of op Twitter. Omdat het uw beurt is bij het spel Wordfeud, of Draw Something. U zet hem niet uit, want uw telefoon is uw wekker. Bovendien wilt u ook bereikbaar zijn: stel dat er iets ergs gebeurt en men kan u dat niet mededelen?

Welnu, de Do Not Disturb-functie biedt uitkomst! Als u hem aanzet, zal het scherm niet aangaan als er een bericht of een telefoontje binnenkomt. De trilfunctie zal niet aanspringen. En het geluid ook niet. Maar wat als er iets ernstigs gebeurt, vraagt u zich af? U kunt instellen bij welke nummers uw scherm in hoge nood (snel op elkaar binnenkomende telefoontjes van dat nummer) alsnog aan zal springen.

Fantastisch, als u het mij vraagt. Het is een zoveelste foefje om discipline te kunnen trainen. Net als Macfreedom, dat ervoor zorgt dat u op gezette tijden niet het internet op kunt om snel ‘even’ uw mail te checken, of naar de sites te surfen waar u graag nutteloze nieuwtjes leest.

Hoe meer, hoe beter. In de overdaad aan informatie en verleiding die dagelijks op ons af wordt gevuurd, is het goed om een eigen ‘firewall’ in te bouwen. Zelfbescherming tegen smartphoneverleiding bestaat nota bene uit een smartphone-foefje om de wereld heel bewust ook even buiten te kunnen sluiten.