Spring naar de content

CDA Limburg wil omstreden VVD-senator niet als gedeputeerde

Het Limburgse CDA wil niet dat VVD-Eerste Kamerlid Jos van Rey gedeputeerde in Limburg wordt. Men vindt hem te omstreden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dat schrijft CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert vanmiddag in een brief aan zijn collega van de VVD. Dat betekent dat de Limburgse Gedeputeerde Staten morgen niet volledig geïnstalleerd kan worden. Het is de tweede keer dat Van Helvert voor een verrassing zorgt in de Limburgse politiek. Eerder brak hij met de VVD-CDA-PVV coalitie in Limburg. Van Helvert staat op de veertiende plek van de CDA-advieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dode vis in krant
Middelpunt van de storm is VVD-senator Jos van Rey. Die kwam eind vorig jaar in zwaar weer terecht toen er kanttekeningen werden gezet bij zijn integriteit als wethouder in Roermond. Ook stopte de partner van Van Rey een dode vis gewikkeld in een krant in de brievenbus van een kritische journalist van De Limburger.

In maart concludeerde een commissie onder leiding van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager (D66) dat Van Rey vrijuit ging; er was geen bewijs voor de aantijgingen van zelfverrijking ook al was wel ‘de schijn van belangenverstrengeling’ gewekt.

‘Vragen rondom integriteit’
Daarom wil het CDA Van Rey niet in de Gedeputeerde Staten. “De CDA-fractie is van mening dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit. De vraag is, los van wat waar is en wat niet, of de kwestie niet overheersend zal zijn. […] De fractie vindt dit een groot risico, dat het belang van Limburg niet dient,” schrijft Van Helvert. Ook is het CDA geïrriteerd dat Van Rey ondanks eerdere afspraken zijn vastgoed-BV niet op meer afstand heeft gezet. Daarnaast zou Van Rey anderen op het gebied van integriteit de maat hebben genomen. Ook vraagt het CDA zich af of Van Rey als Eerste Kamerlid wel de tijd heeft om vergaderingen van Gedeputeerde Staten bij te wonen. Daarom ‘roept de CDA-fractie de VVD-fractie op om de kandidatuur van de heer Van Rey in te trekken’.

Een valse start voor de CDA-VVD-PvdA coalitie in Limburg dus. De gehele brief van Martijn van Helvert leest u hier.

Onderwerpen