Spring naar de content

Burgemeester Aboutaleb (PvdA) draait op selectief fouilleren

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil dat er in de Maastad selectief gefouilleerd gaat worden. Grappig, twee jaar geleden was volgens hem de Grondwet nog in het geding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Aboutaleb heeft toestemming gegeven voor een proef om in één wijk in Rotterdam mensen aan te houden die voldoen aan een bepaald profiel. Zowel de wijk als het profiel houdt hij geheim. Dat lijkt op racial profiling dus.

Aboutaleb draait
Dat is opmerkelijk, twee jaar terug was de burgemeester nog gekant tegen het selectief fouilleren. In september 2010 sneuvelde een dergelijk voorstel van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Ahmed Aboutaleb noemde het selectief fouilleren onnodig en risicovol. Bovendien kan artikel 1 van de Grondwet in het geding komen. ”De politie vraagt helemaal niet om deze werkwijze en het kan averechts werken, omdat het onnodig spanning opwekt in de samenleving. Daarnaast kunnen mensen selectief fouilleren als racistisch ervaren,” zei Aboutaleb destijds.

GroenLinks: dit voorstel raakt de Grondwet
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) reageert opgetogen op het voorstel van de PvdA-burgemeester: “Het opsporingsbeleid kan en moet effectiever, en het is goed om op deze manier ervaringen op te doen door zo’n proef,” zei hij vanmiddag na de Ministerraad.

Den Haag houdt zich opvallend op de vlakte over de opmerkelijke actie van Aboutaleb. Behalve GroenLinks. Tofik Dibi denkt dat de proef artikel 1 van de Grondwet raakt en ook het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de de fundamentele vrijheden zou in het geding zijn. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini vraagt zich af of Aboutaleb wel weet dat discrimineren op uiterlijk niet mag.

De Nationale Ombudsman stelde vorig jaar dat het preventief fouilleren niet optimaal verloopt in Nederland. PvdA-burgemeester Aboutaleb gaat met het selectief fouilleren echter een stap verder. Zou het vanwege de verkiezingen zijn?