Spring naar de content

Zomertip: kijk Art Tracks

Donderdag keken er volgens Stichting Kijkonderzoek maar 130.000 mensen naar Art Tracks. Veel te weinig. Art Tracks is een door Andrea van Pol gepresenteerd kort programma (zo’n vijftien minuten) waarin een muzikant wordt uitgenodigd om naar het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam te komen en daar een werk uit te kiezen dat hem inspireert. Dat mag alles zijn: een beeld, een schilderij, een installatie, een voorwerp. De tijd waaruit het kunstwerk komt, maakt niet uit, als ze er maar een bepaald gevoel bij hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Daarna gaat de desbetreffende muzikant naar huis en schrijft muziek op het kunstwerk. Andrea van Pol komt dan nog even tussen beiden met extra informatie over het kunstwerk en de achtergrond van de kunstenaar.

We krijgen een kijkje in de keuken van de creativiteit van de muzikant. We zien hoe ze het beeld en de associaties dat het kunstwerk bij hen oproept, vertalen in ritmes, in klanken en soms ook in tekst. Als ze klaar zijn, komen ze terug naar het museum en brengen hun muziekstuk ten gehore voor het kunstwerk.

Na uiteenlopende artiesten (leuk, want dat levert verschillende inzichten en muzikale vertalingen op) als Eric Vloeimans, Frederique Spigt en Ellen ten Damme, Tim Akkerman, Brainpower en Zanillya, De Staat, was gisteren Mike Boddé aan de beurt.

Hij koos You Cannot Lay Down Your Memory, van Tejo Remy. Een pakket van op elkaar gestapelde laden die met touw bij elkaar worden gehouden. Ik was er zelf wel eens langsgelopen in het Boijmans en het had me weinig gedaan.

Maar Boddé sloeg erop aan, ging naar huis, kroop achter de piano en schreef een stuk. Hij nodigde een violiste uit en een percussionist om hem te helpen. Die laatste kreeg een ladenkastje van de rommelmarkt als instrument. Samen maakten ze een geestig muziekstuk, met een knipoog, precies wat je van Boddé kunt verwachten.

Het leuke is dat het kunstwerk daarmee tot leven komt. Je wordt gedwongen er samen met de muzikant langer naar te kijken. En de associaties die de muzikant erbij heeft, hoef je niet te delen, maar het maakt wel duidelijk wat goede kunst doet: een verhaal vertellen, ook als dat verhaal niet het jouwe is.

Leuk ook dat het Boijmans hier aan meedoet. Zo zorg je ervoor dat kunst niet achter de deuren van een museum verstopt blijft, maar naar buiten treedt. En leeft. Mits er natuurlijk flink wat mensen naar de televisie kijken. Dus kom op, geef Art Tracks een kans. Gebruik deze zomer om ze allemaal terug te kijken op internet en als het een regenachtige dag is (kans is groot), ga dan naar het Boijmans om de werken in het echt te zien. Misschien komen we elkaar tegen.

Alle afleveringen terugkijken kan hier.

De aflevering met Mike Boddé staat hieronder.

Onderwerpen