Spring naar de content

Aasgieren cirkelen boven banken

Gisteren haalde het Franse investeringsbedrijf Axa Private Equity ruim 6 miljard euro op bij investeerders die wel brood zien in het fileren van banken. Axa is niet de enige, over de hele wereld halen branchegenoten tientallen miljarden op voor het hetzelfde doel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik zal het uitleggen.

Gisteren schreef ik al hoe Robeco, de vermogensbeheerder die eigendom is van Rabobank, in de (uit)verkoop gaat. En dat dit een trend is omdat Basel 3 de banken verplicht extra kapitaal aan te houden voor activiteiten die als méér risicovol worden gezien. Die eisen zijn voor wat betreft de ingangsdatum door een zware bankenlobby al flink afgezwakt, het hoeft pas in 2019. En het is uiteraard de bedoeling dat banken dan niet meer bij de minste of geringste tegenslag door u en mij hoeven te worden gered. Of, nog utopischer, misschien wel minder risico gaan nemen.

Door de almaar aanhoudende crisis hebben banken er op dit moment nóg een reden bij om afscheid te nemen van onderdelen: het is sowieso goed om je kapitaalbuffers te versterken door stukken te verkopen die je, in elk geval op dit moment, niet langer van 'strategisch' belang vindt. Zeg maar dezelfde afweging die u maakt als u voor Koninginnedag voor de straathandel van uw kinderen weer eens de zolder en de schuur opruimt. Wat moet ik er eigenlijk (nog) mee? Wat heb ik er eigenlijk aan?

We hebben nu een situatie waarin er partijen van dingen af willen. En eigenlijk: af moeten.

Dat moeten maakt dat de prijs aantrekkelijk wordt, er is bijna niemand meer die denkt dat de crisis binnenkort wel voorbij zal zijn dus de prijs die je vandaag kunt krijgen zit er morgen misschien niet meer in. En dat is het mooie van economie: waar een kans wordt geboden, ontstaan partijen die 'm erin willen schieten.

De eerste transacties zijn er al geweest, ze gaan tegen, zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen, firesale-prijzen. Maar ja, weg is weg en op dit moment kijkt niemand meer op van een boekverlies bij een bank. Het is grote schoonmaak en vóór 2019 moet het klaar zijn.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen