Spring naar de content

Kan Wilders Luxemburg niet eens aanpakken?

De Luxemburgers zijn verreweg het rijkste volk van Europa, zo bleek uit cijfers van de EU zelf deze week. Geen wonder: half Europa kocht er al zijn goedkope benzine, rookwaren en sterke drank. En nu vormt Luxemburg ook sinds kort het centrum van de internetverkopen op ons oude continent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marinus Kirchjunger

Nu de verkoop van het e-book wereldwijd sterk aantrekt hebben alle grote spelers een hoofdkantoor gevestigd in het Groothertogdom. Met als enige doel het ontlopen van de hoge BTW in diverse Europese landen. Die is namelijk in Luxemburg nog maar drie procent en dat gaat minstens tot 2015 duren.

Een concreet voorbeeld: in Nederland betaalt u voor bij de aankoop van een e-book van (zeg) vijftien euro 19 procent BTW, dat is bijna drie euro. In Luxemburg hoeft u slechts 45 cent extra af te rekenen. Die bespaarde euroriks is mooi voor de consument, maar waarschijnlijk slecht nieuws voor de boekhandels in dit land.

En dat slechte nieuws wordt alleen maar slechter: in het Lente-akkoord (als het doorgaat) is afgesproken dat de BTW per 1 oktober van dit jaar naar 21 procent gaat. Dat geldt ook voor e-books, maar niet voor ‘echte’ boeken. Die blijven op zes procent. Nu bepalen de Nederlandse uitgevers weliswaar tot nog toe de prijs van boeken, maar zorgwekkend is het.
En het blijft niet bij e-books, voor de meeste multinationals toch meer een opstapje naar de werkelijke melkkoeien als films en games. Ook de firma Ebay, die handelt in alle denkbare spullen, zit gezellig in de Ardennen. Net als Apple (ook uw iTunes komen uit Luxemburg), Amazon (een boek voor uw Kindle online kopen is shoppen in Luxemburg), sinds kort Kobo (inmiddels onderdeel van een Japanse keten) en PayPal (voor al uw betalingen). Al die bedrijven profiteren van de lage belastingen om hun Europese consumenten te bedienen.

Amazon 
Inmiddels is in diverse Europese landen een storm van protest ontstaan tegen deze praktijken van het op een na kleinste EU-land. Volgens Britse media gebeurt bij het Britse Amazon tegenwoordig niet veel meer dan het verpakken en doorsturen van spullen die al in Luxemburg zijn afgerekend. Met de consument en met de Luxemburgse belastingen. Is het vreemd dat het grootste deel van de Luxemburgse bevolking tegenwoordig zijn luxebrood verdient als (Europees) ambtenaar?

Grote vraag is natuurlijk wat die mondialisering van de boekenverkoop betekent voor de Nederlandse middenstand waartoe ik mijzelf voor het gemak maar even reken. Voorbeeld: de firma Libris (meer dan honderd winkels in Nederland) verkoopt mij een Kobo-ereader en dwingt me bijna om te gaan shoppen in de Kobowinkel die in de genen van het apparaat is ingebouwd. Als ik dat vervolgens doe komt ik automatisch terecht in Luxemburg. Het lijkt me sterk dat Libris van deze handel ook maar een cent ziet.

Boekhandel
Denkelijk gelden deze praktijken voorlopig alleen nog voor Engelstalige boeken, maar er is geen reden om aan te nemen dat Nederlandse uitgevers een lucratief aanbod van Amazon, Apple of Kobo zouden afslaan. Dan is de tussenhandel (de boekhandel) uitgeschakeld en gaat het met die bedrijven dezelfde kant op als met de platenwinkels van weleer. Daar helpt zelfs een speciale uitzending van De Wereld Draait Door niet aan.

Je zou er anti-Europees van worden. Want hoe hebben de Luxemburgers het eigenlijk voor elkaar gekregen dat hun BTW zo laag blijft? Helpt het dan toch als je dicht bij het vuur van de Europese instituten zit? Je hoort er niemand over, zelfs Geert Wilders niet. Of vindt hij internetverkopen soms geen sexy verkiezingsitem? Dat zou dan vreemd zijn want zijn eigen boek staat te koop op Amazon. Als u het daar koopt betaalt u drie procent BTW. In Luxemburg.