De bieb is dood, leve de bieb!
Voor wie dacht dat het met de komst van e-books wel gauw afgelopen zou zijn met de doorgaans veel te grote en subsidieverslindende openbare bibliotheken in dit land: de bieb is op de weg terug. Als u in Amerika woont kunt u inmiddels terecht bij de commerciële (jawel) bibliotheek van de firma Amazon die inmiddels een omvang van bijna 150.000 boeken heeft. Als u tenminste bereid bent u voor 79 dollar te abonneren op Amazon Prime en belooft niet meer te lezen dan 1 boek per maand….
Fashion statement
Laten we maar zeggen dat alle begin moeilijk is. Het gaat om de gedachte en die is mooi. Waarom zouden we digitale boeken eigenlijk kopen? Niet voor de ‘heb’ want niemand in mijn kennissenkring heeft een harde schijf te kijk staan in de huiskamer en ook een micro-sd kaartje is niet echt een fashion statement in uw inrichting. Nee, na lezing kunnen e-books de prullenbak in.En als je ze later toch nog nodig hebt, voor naslag, is de inhoud altijd terug te vinden op het eeuwige internet.
Voor de boekhandel (nieuw en gebruikt) is deze ontwikkeling natuurlijk even moeilijk slikken: weg pand op een drukke A-locatie, weg etalage: een goede website is straks veel belangrijker. En antiquaren hebben toch al niet zo veel op met bibliotheken. Daar wordt het boek verminkt (gekaft) en met veel gemeentesubsidie uitgeleend.
Dorpsbieb
Zelf ben ik vijf jaar geleden voor het laatst op bezoek geweest bij onze eigen dorpsbieb, hier vlak om de hoek trouwens. Ik was van plan een trilogie te gaan lezen maar had alleen het derde deel zelf in huis. Een maand lang heb ik gewacht op het eerste deel tot iemand me uitlegde dat dat deel inmiddels uit de collectie was verwijderd. Dan ken je je lezers en dus je klanten niet. Nooit meer terug geweest.
Digitaal heb je dat probleem natuurlijk niet: daar zijn allle boeken altijd beschikbaar. Als tenminste de Nederlandse uitgevers en bibliotheekbestuurderen eens wat actie zouden ondernemen. Voorlopig is het hier oorverdovend stil. Ik denk dat met name de uitgevers nog te verlekkerd kijken naar de bedragen waarvoor e-books nu nog van eigenaar wisselen.
Ik wil u wel verklappen dat ik categorisch weiger (en zal blijven weigeren) om voor een tekstbestandje van 500 kb 20 euro over te maken. Dan is het niet zo vreemd als de lezer zich richt tot de zwarte markt en zijn boeken downloadt op de piratensites. Voor 1 euro een boek lenen van de bieb, daarmee zou ik wel kunnen leven. En met mij waarschijnlijk miljoenen lezers in dit land. Dat is ook geld, dames en heren uitgevers.
Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor boeken en e-books.