Spring naar de content

Zo. U heeft een e-reader. En wat gaat u nu lezen?

Nu u, blijkens een deze week verschenen onderzoek van Intomart GfK, massaal een e-reader heeft aangeschaft, blijft natuurlijk nog maar 1 vraag open: wat gaat u op die ereader eigenlijk lezen? En, misschien nog wel belangrijker, hoe gaat u die leeswaar eigenlijk verwerven? Gaat u voor de laat ons zeggen duffe keus of pakt u het wat avontuurlijker aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marinus Kirchjunger

Volgens het onderzoek zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar zo’n 100.000 e-readers verkocht, voornamelijk aan vrouwen. Mannen -die vaak zeggen dat ze lezen, maar liever surfen- houden het op de tablet waar je qua roman op een Spaans strand echt niks mee kan beginnen. Nee, voor het serieuze leeswerk moet je bij de dames zijn. Het is niet voor niks dat e-readers in allerlei kekke kleurtjes verkrijgbaar zijn en qua formaat precies in een handtas passen. De e-reader is deze zomer een hip gadget waarmee u gezien mag worden.

En houden onze vooroordelen ook verder stand? Jazeker, want de digitaal lezende leden van het slimme geslacht leggen een voorkeur aan de dag voor romans en literaire thrillers, zo blijkt uit weer een ander recent onderzoek. Als er al niet zoveel waren zou ik zelf een onderzoeksbureau beginnen. Want net als in de wetenschap is het daar makkelijk scoren met open deuren.

Helaas, voor de dames die de nieuwste Loes den Hollander willen lezen zit er voorlopig niks anders op dan die te downloaden bij Libris, Bol.com of Amazon. Want het exemplaar van de vriendin die naast u op het strand ligt, ook met een e-reader, is beveiligd en kan je niet even lenen. Je kan natuurlijk wel de hele e-reader lenen, dat scheelt dan in een gezin weer de helft van de kosten. Er zullen deze zomer dus heel wat goedkope e-readers tijdelijk worden geruild, schat ik zo in. Als tenminste de uitgeefmafia in dit land ook dat niet als diefstal kwalificeert, want die jongens en meisjes deinzen nergens voor terug.

Wilt u geen geld uitgeven, dan staan u twee wegen open. U kunt gaan grasduinen in het enorme aanbod aan gratis boeken, helaas vooral in het Engels. Gutenberg.org is wel een mooie optie. Ook kunt u denken aan het aanbod van de bieb, nog wel klein maar groeiende.

Of u kunt manlief, met zijn veel te grote tablet, eens lief aankijken en u door hem de werking van torrentsites laten uitleggen. Meer mag ik op grond van de wet niet zeggen, want er zijn al mensen aangehouden die meenden te kunnen handelen in tweedehands (en zelfs gratis) e-books. Bij een bonafide boekhandelaar als ondergetekende klopt u tevergeefs aan want de handel in tweedehands e-books is nonexistent. Een collega van me verzuchtte het deze week al: ‘Wij zijn de laatste generatie antiquaren’.

Of toch niet? Want ook juist deze week (de ontwikkelingen gaan snel) is er in Brussel, bij de door ons allen zo verfoeide Europese Commissie, een belangrijke uitspraak gedaan. Die ging over tweedehands software van de firma Oracle, waarin levendige handel was ontstaan, zeer tegen de zin van dat bedrijf. Volgens Europa is dat echter wel degelijk toegestaan. En wat zijn e-books anders dan (eenvoudige) software? De juristen van beide partijen zijn nog bezig met het bestuderen van de uitspraak, maar er gloort dus een sprankje hoop. Al zou ik nog niet weten hoe je een antiquariaat digitaal moet inrichten. Maar de branche is creatief genoeg om dat varkentje te wassen. Wij houden u (digitaal) op de hoogte.

 

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor boeken en e-books.