Spring naar de content

Voor ING wordt het nu toch te warm in Spanje

Op deze plek schreef ik al twee keer eerder over ING. Ik schetste de risico’s die ik zag in Spanje. En ik schetste het wollige taalgebruik dat ING in zijn officiële uitlatingen gebruikt om die risico’s te verbloemen. Zelfs zag ik een parallel met de manier waarop ING zich jaren geleden uitliet over de risico’s met Amerikaans onroerend goed. Of liever: de leningen die ING daarop had uitstaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Destijds, voor wat betreft de VS, was er niets aan de hand. Nou, dat hebben we geweten. Nog maar één kwartaal geleden gold dat ook voor Spanje. Ik citeer uit de toelichting bij de cijfers over een eerste kwartaal:

In een nadere toelichting zei chief risk officer Wilfred Nagel dat de portefeuilles in Spanje ‘van hoge kwaliteit” zijn en dat er geen reden is om extra stappen te nemen, hoewel de vastgoedprijzen in Spanje onder druk blijven staan’.

Gisteren kwam ING met de cijfers over het tweede kwartaal. De extra stappen die ING één kwartaal eerder nog niet nodig achtte, zijn inmiddels toch maar in gang gezet. ING ziet de risico’s nu wel snel toenemen. Per saldo heeft ING zijn kredietverlening in Spanje met ruim zes miljard verlaagd. Voor een groot deel ging dat van zelf, lopende korte leningen werden na afloop niet verlengd en de kredietverlening werd ook niet uitgebreid. Maar het venijn zit ‘m in de kredieten die zichzelf niet zomaar oplossen. Om daar van af te raken moest ING bijna een kwart miljard verlies slikken. En dan hebben we het over, wat Het Financieele Dagblad vandaag in een commentaar ‘laaghangend fruit’ noemt, het zijn de leningen die het makkelijkste oplosbaar waren. Als het makkelijke deel al een kwart miljard verlies oplevert, hoe moet dat dan met de rest?

Dat maakt dat ik reikhalzend uitkijk naar de verliezen die ING na het derde en vierde kwartaal op Spaanse leningen zal aankondigen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.