Spring naar de content

Zeg ChristenUnie, gaan homo’s nou wel of niet naar de hel?

De nummer vier van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, lag begin deze week onder vuur wegens een onhandige uitspraak over homo’s en godsdienstonderwijs. Vandaag probeerde hij er afstand van te nemen maar of dat lukt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Segers stond dinsdag met een interview in NRC Handelsblad. Vooral de laatste drie vragen en antwoorden waren interessant:

Moet de vrijheid om bepaalde islamitische stromingen te doceren beperkt worden?
“Wij staan pal voor die vrijheid, maar hij is niet onbegrensd. Het is geen vrijbrief om alles maar te doceren. De inspectie zal af en toe over de schouder van de docent moeten meekijken. Als op de godsdienstles wordt geleerd dat je homo’s of afvalligen mag stenigen, dan heb je een probleem.”

En als je leert dat homo’s zondaars zijn en in de hel zullen branden?
“Dat behoort tot de onderwijsvrijheid.”

Ik vraag het omdat sommige orthodoxe christenen ook moeite hebben
met homoseksualiteit.
“Die moeite is er inderdaad, maar de openheid groeit op dit punt. In een rechtsstaat moet veel vrijheid zijn voor veel meningsverschillen, maar de grens ligt bij aanmoediging en verheerlijking van geweld.”

Kortom: je mag kinderen niet leren dat homo’s gestenigd mogen worden, maar wel dat ze in de hel zullen branden. Dat leidde tot gedoe natuurlijk, Segers kreeg veel kritiek op Twitter en in eigen kring en dat liet hem niet onberoerd:

Vandaag besloot Segers dat zijn tweets niet voldoende waren en volgde er een verklaring op de website van de ChristenUnie. In een wolk van woorden zegt Segers nu over het voorbeeld van brandende homo’s in de hel: “Dit is dus een opvatting die haaks staat op de mijne, ook als die op een christelijke school zouden worden geventileerd. Niemand anders dan God komt het oordeel toe. Sterker nog, ik geloof zelf in een liefdevolle God bij wie iedereen welkom is zonder onderscheid. Maar het behoort wel tot de vrijheid van onderwijs om daar dus anders over te denken en dat te leren. (…) Geen fijnzinnig statement, maar er moet wel vrijheid voor zijn.” Vervolgens herhaalt Segers dat van het aanmoedigen van geweld geen sprake mag zijn.

Dat was dus de verduidelijking die Segers miste in het artikel in het NRC: hij gelooft niet dat homo’s uiteindelijk in de hel belanden maar het moet wel onderwezen kunnen worden.

Waarvan akte.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.