Spring naar de content

Arubaanse badmeester mag gewichtheffen op de Spelen

Als er iemand heeft genoten van zijn deelname aan de Olympische Spelen is het wel John Carl Henriquez, gewichtheffer in de ‘superzwaar’ discipline voor mannen boven de 105 kg: “Ik ben totaal niet bezig met de vraag of ik een medaille kan gaan winnen”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Voor Henriquez, die in het dagelijks leven een zwembad op Aruba beheert, is het een droom die zeer onverwacht uitkomt. Tot een maand voor de Spelen leek het er op dat hij de zomer gewoon op het eiland zou vieren, toen er onverwacht een uitnodiging van de Internationale Gewichtheffers Federatie kwam.

Gewichtheffen is voor Henriquez ook niet meer dan een hobby, zo vertelde hij tegen een Chinese krant: “Op Aruba is het leven te goed om me volledig op het gewichtheffen te concentreren. Als ik een dag geen zin heb om naar de sportschool te gaan, is er niemand die me op andere gedachten hoeft te brengen.”

Onder luid applaus van zo’n 10.000 mensen in het Londense ExCel, met ook zijn ouders in de zaal, mocht Henriquez woensdag als eerste aantreden. Hij wist tot een totaal van 282 kilogram (122 kilo trekken en 160 kilo stoten) te komen. De Arubaanse krant The Morning News wist te melden dat Henriquez erg populair was bij de gewichtheffers ‘aficionados’ en veel handtekeningen mocht uitdelen en op de foto moest, maar dat kan niet vanwege zijn uitmuntende prestaties zijn geweest. Om in aanmerking te komen voor een podiumplaats had hij toch echt 165 kilo meer moeten tillen.

Henriquez, 150 kilo schoon aan de haak, had op de Spelen graag zijn persoonlijk record willen verbreken. Dat lukte net niet, maar al met al was hij tevreden over zijn prestaties. Maar het gewichtheffen was zeker niet het enige waarvoor hij naar Londen kwam. “Ik wil nog wat van de stad zien en we gaan lekker feesten, want de dag na mijn Olympische optreden ben ik jarig.”

‘Pabien John!’ kopte The Morning News dan ook na zijn Olympische optreden.

Overigens, helemaal laatste werd Henriquez niet. De Olympisch kampioen van Bejing, Matthias Steiner, moest opgeven nadat hij 196 kilo op zijn nek kreeg: