Spring naar de content

HP/De Tijd 05, september 2012: Geheimen in de relatie? Prima!

Geheimen hebben voor je partner, dat is net zoiets als een bermbom installeren in je relatie. Eén misstap en ze ontploffen in je gezicht. Of is het niet voor niets dat zoveel mensen wel degelijk dingen voor elkaar achterhouden? Inderdaad, onderzoek laat zien dat geheimen ook nuttig zijn. En in het septembernummer van HP/De Tijd staat uiteraard nog heel veel meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels


Het grote HP/De Tijd-interview met Ronald Plasterk. Is de intellectueel pur sang na zijn mislukte gooi naar het partijleiderschap van de PvdA nog wel op zijn plek in Den Haag?
“Ik heb genoeg Jezus-complex in me om dit werk voluit te doen.” Over Emile Roemer als premier: “Dat hoeft geen ramp te worden. Tenzij Roemer alles doet wat hij steeds heeft beloofd.”

Plus: André Krouwel (de maker van Kieskompas) over de dubieuze methoden van Maurice de Hond. “De manier waarop De Hond zijn uitkomsten naar buiten brengt, beïnvloedt rechtstreeks de opinie en stemvoorkeur van Nederlanders.”

En ook: de wonderbaarlijke lotgevallen van Gerrit Kreuger en zijn Partij tot Likwidatie van Nederland.


President van De Nederlandsche Bank mocht hij van Mark Rutte niet worden. Maar ideeën over de euro heeft Lex Hoogduin des te meer. De monetair econoom over de hoofdbrekens van de man die ‘het’ wel werd (Klaas Knot), over politiek gekleurde economen en over het dwarse eurodenken van Frits Bolkestein. “Bolkestein een realo? Integendeel, hij is juist een romanticus.”

Plus: Dansen op de vulkaan op Ibiza. Al wat jong en hip is, stuitert op het Spaanse feesteiland alsof zijn/haar leven er van afhangt en er van een economische crisis geen enkele sprake is. Auke Kok gaf zijn ogen en oren goed de kost en stelt de vraag: hoe lang gaat dat overspannen gedoe nog door?

Wetenschap: Gesprek met de man die het bestaan van het Higgs-deeltje éérder voorspelde.

Het tragische leven van het kleinste vrouwtje aller tijden. Hoe haar ouders de 61 centimeter korte ‘Prinses Paulina’ inzetten als kermisattractie. HP-redacteur Mark Traa schreef een boek over haar, verteld vanuit het perspectief van Paulina’s moeder. “Gaan de voorstellingen door tot er geen publiek meer is? Wanneer moet Paulina dan slapen en eten?”

Plus: Het Zwarte Woud, sprookjesbos om de hoek.

In Zelfportret: Fons de Poel. “Of ik aantrekkelijk ben? Dat moet haast wel.”


Als verteller en oorlogsveteraan past Oliver Stone naadloos in de traditie van Ernest Hemingway. Maar zijn critici noemen hem een ‘limousine liberal’. De regisseur haalt er in een exclusief interview zijn schouders over op. “Ik wil met mijn werk de leugens een voor een afpellen.”

Plus: Max Pam weegt Godfried Bomans. “De tijd is niet ver weg dat Bomans en Carmiggelt allebei vergeten zijn.”

En ook: een kort verhaal van Sanneke van Hassel en een interview met de nieuwbakken thrillerauteur Britta Böhler.


Jojanneke wordt dronken met Rick Nieman. “Dat aardige, het willen pleasen, heeft me in de weg gezeten. Ik durfde lang geen harde vragen te stellen.” Van het Nederlandse stemvolk heeft de RTL-anchor geen hoge pet op. “Veel kiezers zijn niet geïnteresseerd in de waarheid.”

Plus: de eerste wintermodetrends worden zichtbaar. De jurk gaat over de broek en, voor de mannen, de das is terug. Hij is redelijk smal en recht en… gebreid dit keer.