Spring naar de content

Van der Staaij (SGP): Kans op zwangerschap na verkrachting klein

SGP-voorman Kees van der Staaij ligt onder vuur. Volgens hem is de kans klein dat een vrouw zwanger wordt na verkrachting. Daarnaast is hij tegen abortus bij een onverhoopte zwangerschap. Maar is dat nieuws?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Van der Staaij schoof dinsdag aan bij Frits Wester die kijkersvragen behandelde. Een vraag die SGP’ers vaker horen werd gesteld: wat is het standpunt van de partij, die volgens bijbelse normen politiek wil bedrijven, over abortus na een verkrachting? Van der Staaij antwoordde: “De kans op een zwangerschap is weliswaar heel klein. Er moet met heel veel compassie mee worden omgegaan. (-) Wij hebben en houden als standpunt onder alle omstandigheden waarin het leven van iemand in het geding is wij voor dat leven moeten blijven staan.” (Hier te zien vanaf 12.00)

Dat leidde op dat vermaledijde Twitter uiteraard tot opgewonden reacties.

Khadija Arib (PvdA)

Tofik Dibi (GroenLinks)

Is de verontwaardiging gratuit?
Felle reacties die doen denken aan de momenten wanneer Geert Wilders weer eens rept over kopvodden, het schieten in knieën en het uitzetten van kickboksende Marokkanen. Maar net zoals bij Wilders begint die verontwaardiging gratuit te worden, al helemaal bij de SGP. Zijn Wilders en zijn PVV een relatief recent fenomeen, de SGP zit als sinds 1918 in de Tweede Kamer. Het abortusstandpunt zou inmiddels bekend mogen worden verondersteld. Net zoals de zienswijze over de rol van de vrouw, de doodstraf en de televisie.

Kees van der Staaij heeft dus helemaal niets nieuws gezegd maar slechts het in stenen tafelen gebeitelde standpunt van de mannenbroeders herhaald en bevestigd: we doen niet aan abortus. Van der Staaij zal dan ook geen nacht minder slapen om de ophef, die twee zetels haalt hij toch wel binnen.

Zeven procent van de vrouwen raakt zwanger na verkrachting
Zorgelijker zijn de opmerkingen van Van der Staaij dat de kans op een zwangerschap na een verkrachting ‘heel klein’ is. Wat zeggen de cijfers? Op het Nationaal Kompas van het ministerie van Volksgezondheid valt te lezen dat zeven procent van de vrouwen zwanger raakt na verkrachting. “Omgerekend naar alle vrouwen van 15 tot 70 jaar, is 1% van deze vrouwen ooit zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld. Van deze vrouwen heeft de helft een abortus laten doen, éénvijfde kreeg een miskraam en éénderde heeft een kind gekregen,” aldus een publicatie uit 2010. Zeven procent, is dat inderdaad ‘heel klein’?

________________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!