Spring naar de content

Roemer moet nog verder groeien

Dit weekeind veel Roemer gezien, en de conclusie luidt: de man is op. De verontwaardiging is er nog wel, maar de woorden missen massa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Uitgeput van al het gedebatteer, maar zeker ook van alle hooggespannen verwachtingen die niet waar gemaakt zijn. Al in het eerste lijsttrekkersdebat, toen de tegenstanders gezamenlijk de aanval op hem openden, kregen we de ware Roemer te zien: een zeer aimable vent die simpelweg kennis tekort kwam en niet was opgewassen tegen de rappe denkers en praters als Samsom, Rutte en Pechtold.

Paars

Roemer is een zeer aimable vent die simpelweg kennis tekort kwam en niet was opgewassen tegen de rappe denkers en praters als Samsom, Rutte en Pechtold.

Dit drietal stevent af op een kabinet, en het is geen verkeerd stel. Alledrie in de veertig, begaafd, energiek. Tegenover hen steekt de goedzak Roemer magertjes af. Hij zal het zelf ook zijn gaan inzien, al betekent het nog niet dat een matig debater geen premier van het land zou kunnen zijn. Job Cohen kwam in het debat ook niet uit de verf, en toch was hij naar Den Haag gehaald om eerste minister te worden.

Wat resteert de SP? Men zal verheugd zijn over de verkiezingsuitslag die hoe dan ook winst zal opleveren. Twintig zetels is haalbaar en zou onder andere omstandigheden reden voor euforie zijn. Maar de SP en Roemer hebben zo nadrukkelijk ingezet op een positie in het Torentje dan wel in een regeringsploeg, en dat doel gaat mislukken.

Oppositie
Als Paars-3 er komt, dan kan de SP niet anders dan vanuit de oppositie de PvdA voortdurend de maat nemen en desnoods de bewindslieden gaan lopen treiteren. Aardig voor de bühne, maar we hebben het eerder gezien. Bovendien mogen we hopen dat de politiek na tien jaar gepruts zichzelf serieus gaat nemen en dat de regering weer regeert en haar termijn van vier jaar gewoon uitzit. Daarbij hoort een volwassen oppositie die zich beperkt tot inhoudelijkheid en niet van elk kamerdebat een straatgevecht maakt.

Emile Roemer zal niet snel als politieke leider gewisseld worden, maar hij zal zijn partij wel nieuwe dynamiek moeten geven. Want waartoe is zijn partij nog op aarde, als het ook nu weer buiten de boot valt en niet kan of mag meeregeren? Misschien gokken ze erop dat Paars-3 de trend van de laatste jaren voortzet en over twee in plaats van over vier jaar, ten val komt. Dan heeft Roemer alle tijd om door te groeien, om zijn dossierkennis uit te breiden en zijn debattechniek te verbeteren. Per slot van rekening is Roemer ook nog maar twee jaar politieke leider en als je zijn cv erop naslaat zie je dat hij een laatbloeier is die bij voorbeeld zijn tijd nam (acht jaar) om de havo af te ronden.

Of komt Roemer de komende dagen nog met een meesterzet, een verrassing die de SP ineens weer in de schijnwerpers zet? We horen het Roemer al zeggen: “Dames en heren, hier is de aanstaande premier van Nederland: Jan Marijnissen”. Zelf kan Roemer dan in de Kamer blijven en zich op oude democratische tradities beroepen dat de ware politieke leider (zie Bolkestein in Paars-1) altijd in het parlement zit.