Spring naar de content

Dat wordt gedoe bij Van Lanschot Bankiers

Op 27 september houdt de chique bank een bijzondere aandeelhoudersvergadering, onder meer om de benoeming van Karl Guha tot nieuwe topman te bekrachtigen. Als u nog nooit van Guha heeft gehoord bent u niet de enige. Op dit moment werkt hij nog bij de Italiaanse bank Unicredit en de Raad van Commissarissen van Van Lanschot moet hebben gedacht dat er dichterbij niets te vinden was. Hoewel, Guha is een Nederlander maar zijn carrière heeft zich de laatste jaren buiten ons land afgespeeld. Bij Unicredit is hij Chief Risk Officer, hij begon er in 2009. Daarvoor werkte hij een kleine 20 jaar in een aantal, veelal internationale, functies bij ABN Amro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zijn CV ziet er vertrouwenwekkend uit al kun je je afvragen of hij zich in Den Bosch niet heel snel zal vervelen. Laten we eerlijk zijn, van Lanschot is een kleine lokale bank die moeite heeft iets anders te worden. Van de koers van het aandeel ging de afgelopen vijf jaar 80 procent af, in die neergang zelf het trotse Friesland Bank (die hield een fors belang) in de armen van de Rabobank drijvend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat zorgwekkend is – met name in de Nederlandse verhoudingen – is het nogal Amerikaanse pakket waarmee deze Guha binnen werd gehengeld. We beginnen met het flessengeld: hij krijgt 54.000 euro als compensatie voor de huur van zijn woning in Milaan, waar hij nu nog woont. Dat kan hij namelijk niet meer betalen van het jaarsalaris van 750.000 euro dat hij bij Van Lanschot gaat verdienen. Dit salaris krijgt hij in feite als hij middelmatig presteert want als hij ‘volgens afspraak’ presteert – zeg maar – wat er van hem verwacht mag worden – dan krijgt hij een bonus van 37,5 procent. Doet hij het beter dan verwacht, dan ligt er een bonus van 50 procent in het verschiet.

Ter vergelijking: Gerrit Zalm krijgt bij ABN Amro ook 750.000 euro per jaar maar die bank is wel twintig maal zo groot.

Dan is er een dotatie aan zijn pensioen van 150.000 euro en een auto met chauffeur, dat zijn in die functie vrij normale dingen.

Heel bijzonder is het dat Guha éénmalig nog eens 750.000 euro krijgt om hem te compenseren voor de voordelen die hij in Italië moet opgeven.

Ik ben heel benieuwd of er nog wat tumult zal zijn op die aandeelhoudersvergadering. Ik hou het erop dat op deze Guha één van twee mogelijkheden van toepassing is. Of hij is een maatje te groot voor Van Lanschot óf hij maakt Van Lanschot in de kortste keren een wereldspeler van formaat. Hoewel, misschien is er ook nog een andere optie: Guha heeft zichzelf enorm goed verkocht. Wat hij kan is dan van later zorg.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen