Spring naar de content

De kwakkelende economie is geen gamechanger voor Obama

We horen steeds maar van de commentatoren dat de staat waarin de economie verkeert zou moeten leiden tot een verpletterend verlies voor president Obama. Geen enkele president is ooit herkozen bij zo’n hoge werkeloosheid enzovoorts enzovoorts.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Krugman

Maar mensen die er wat meer van weten hebben er op gewezen dat uit de politieke geschiedenis iets heel anders blijkt: het gaat niet om de staat van de economie, het gaat om de trend die waar te nemen is. Als de economie beter lijkt te worden, doet de zittende president het meestal goed, ook als het objectief beschouwd nog best slecht gaat.

Er zit groei in de arbeidsmarkt
Volgens die norm, heeft Obama een veel betere kans dan de gangbare opvatting suggereert: het gaat niet geweldig met de economie, maar er zit groei in en de arbeidsmarkt wordt niet slechter. Het is geen ‘Morning in America’, president Reagans verkiezingsslogan na de crisis in de jaren ’80; maar de crisis van nu is ook van een heel andere aard en veel moeilijker aan te pakken. Toch is het zeker ook geen politiek rampscenario, zoals mensen misschien denken.

En wacht even, er is meer. Verkiezingen worden in de VS niet beslist door iemands nationale populariteit maar in elke staat apart. Het lijkt erop dat deze verkiezing beslist gaat worden in het industriële middenwesten van het land; vooral Ohio speelt een grote rol en daar gaat het de laatste tijd weer goed.

Hier heb ik een vergelijking die ik nog nergens anders tegengekomen ben: in de grafiek staan de werkloosheidscijfers in Ohio onder Reagan en Obama afgebeeld.

Toen Ronald Reagan campagne voerde voor een tweede termijn was de werkeloosheid in Ohio nog heel hoog. Maar het werd beter en de meeste mensen gaven de schuld van de grote werkeloosheid aan de president vóór Reagan.

Exact ditzelfde verhaal gaat nu ook op, met het extra voordeel voor Obama dat een aanzienlijk deel van het goede nieuws is veroorzaakt door zijn reddingsplan voor de auto-industrie, waar de Republikeinen zich hevig tegen verzet hebben.

Nu telt het nationale gevoel natuurlijk ook en Obama kan zijn campagne niet op propaganda baseren. Maar het belangrijkste is dat de economische achtergrond voor hem nog zo slecht niet is; de situatie is goed genoeg, om precies te zijn, om bij deze verkiezing een duidelijke keuze te bieden; en dat is iets waar zijn tegenstander nog lang niet klaar voor is.