Spring naar de content

Sybrand Buma kent z’n eigen mensen niet

Gisteren lagen de informateurs en formateurs voor de eerste keer overhoop met de Tweede Kamer, althans met die partijen die voorlopig niet meer mogen meedoen. Zijn ze dat eigenlijk al – of nog: formateur en informateur – formeel? En wie is dan wat? Of zijn het Kamp en Bos? Of doen we daar niet meer aan? Sinds we Hare Majesteit in dit proces moeten missen ben ik de kluts een beetje kwijt. Er moet wel iets zijn want er worden al deelakkoorden gesloten. Nou ja, uit eindelijk doen die petten er natuurlijk niet echt toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Sinds u bij de jongste verkiezingen effectief een kiesdrempel heeft geïntroduceerd zijn de druiven voor de overige partijen zuur. Dat bleek ook wel uit de toon van het debat gisteren, er deugt niet veel volgens de oppositie en waar het wel deugt hebben Rutte en Samsom hun geloofwaardigheid te grabbel gegooid.

Het meest koddig vond ik Sybrand van Haersma Buma – laten we het beestje maar weer gewoon bij zijn volledige naam noemen want die afko heeft ‘m ook niet echt geholpen.

Hij had het erover dat het CDA overwoog z’n ministers – demissionair, maar toch –  terug te trekken want ze moeten dan nu plannen en besluiten in de Tweede Kamer verdedigen waar ze helemaal niet achter staan omdat ze niet participeerden in de besluitvorming.

Zeker als het gaat om het terrein waarover ik schrijf – de beurs, de economie, financiën – is zo’n uitspraak om te gillen. Want hij kan het dan niet anders dan over Jan Kees de Jager hebben.

Als íemand werkelijk élk verhaal kan vertellen alsof hij het zelf heeft verzonnen, dan is het De Jager wel. Wat hebben we allemaal niet met hem gemaakt?

  • De Grieken betalen alles terug. Met winst.
  • We moeten er ernstig rekening mee houden dat de Grieken niet alles terug betalen.
  • Er gaat zeker niet meer steun naar Griekenland.
  • Er zal toch meer steun moeten naar Griekenland.
  • Er zijn grenzen aan de Nederlandse deelname aan Europese steunfondsen.
  • Nederland is tegen het kopen van staatsobligaties door het ESM.
  • Onder voorwaarden is Nederland niet persé tegen het opkopen van staatsobligaties door het ESM.

Nou ja, het is maar een greep. En deze Jan Kees zou nu niet kunnen verdedigen wat Mark en Diederik buiten hem om hebben besloten? Kom op zeg, dat kan hij best. Het is misschien wel het enige wat hij kan: uitleggen wat anderen hebben bedacht, in Europa. En hij is ook de beste om het uit te leggen want uit onderzoek onder u vóór de verkiezingen bleek ook dat u hem het meest betrouwbaar vond. Misschien wel de nieuwe premier. Jammer dat hij niet verkiesbaar was. Hoewel?

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is (even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.