Spring naar de content

Vitesse, kampioen van 2013

Twee jaar geleden volgde de Volkskrant Vitesse een voetbalseizoen lang met een serie artikelen. Titel van die serie luidde ‘Kampioen van 2013’. Dat was grappig bedoeld, destijds. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

De club was net overgenomen door een Georgische zakenman. Hij werd voorgesteld aan de verzamelde Nederlandse sportpers door zijn voorganger, Maasbert Schouten. Maasbert Schouten voorspelde dat deze Georgische zakenman Vitesse in 2013 het kampioenschap zou brengen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Niemand die het geloofde. De schrijver van die Volkskrant-stukjes al helemaal niet. Ik weet dat, want ik was het zelf.

Vitesse als Barcelona
De ene speler na de andere werd aangetrokken, waaronder een handvol Georgiërs. Er kwam een Spaanse trainer, die bij Barcelona had gevoetbald en die op zijn kennismakingsgesprek uitlegde dat hij Vitesse als Barcelona wilde laten spelen. Daar moesten alle journalisten erg om lachen, maar de Spaanse trainer maakte geen grapje. Achterin de zaal stond de man die de Spaanse trainer kwam opvolgen. Hij kon er niet om lachen.

Er werd een politielint gespannen om journalisten van het trainingsveld te weren.
Er kwamen nog meer spelers.

Steeds meer journalisten verschenen op en rond Sportcomplex Papendal. Zelfs een verslaggever van PowNews kwam langs, een gebeurtenis waar iedereen nogal van ondersteboven was. Er werden plannen gepresenteerd voor een hypermodern trainingscomplex.
De jeugdopleiding werd ‘herzien’.
Op een dag moest iedereen verplicht Engels praten.
En toen kwamen er nog een paar spelers.
Tenslotte klaagde de Spaanse trainer dat zijn selectie te vol was.

Wilfried Bony
In de winterstop kwam ene Wilfried Bony naar Arnhem, een Ivoriaan uit Praag. Bij zijn eerste training liep hij vooral verbaasd door het natte gras. Rennen deed hij niet. Na de training stapte hij in een joekel van een Mercedes die hij net buiten de lijnen had geparkeerd, klopte de Papendalse modder onder zijn kicksen vandaan en scheurde weg. Ik keek hem na zoals je een blind date nakijkt als ze wegrent uit het café, terwijl je haar net hebt uitgelegd waarom het ongezond is om je íedere maand te douchen.

Zal Jordania de dromen van de Arnhemse supporters doen uitkomen?

Met het voetbal wilde het ondertussen niet zo vlotten. Het team werd iedere week weer helemaal omgegooid – spelers genoeg – maar zonder succes: met kunst- en vliegwerk zou uiteindelijk pas in de laatste minuut van de laatste wedstrijd van het seizoen lijfsbehoud worden veiliggesteld.

De grap van de titel ‘Kampioen van 2013’ kon als geslaagd worden beschouwd. Kampioen zou de club nooit worden. Nou ja, misschien in de Eerste Divisie, met een beetje mazzel.

Afgelopen zaterdag won Vitesse met 3-0 van NAC Breda en staat nu derde op de ranglijst, op één punt van de nummer 1. Wilfried Bony maakte er twee. Inmiddels is hij topscorer van de Eredivisie. Hij is nooit voorgoed weggescheurd. Misschien speelt de ‘Kampioen van 2013’ wel in Arnhem. De werkelijkheid is de ironie rechts gepasseerd.