Spring naar de content
bron: anp

Zit Plasterk met een ‘nuttige idioot’ aan tafel?

De Russische journalist Vladimir Kornilov bestempelde Wilders’ verkiezingszege als een overwinning van Poetin zelf. Stel dat er een Derde Wereldoorlog uitbreekt en de Russen optrekken naar het Westen, aan welke kant staat onze toekomstige premier dan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Een run op noodpakketten, meldde De Telegraaf vanochtend. De oproep van NAVO-admiraal Rob Bauer om voldoende water, een radio op batterijen en een zaklamp in huis te halen heeft zijn uitwerking niet gemist. De noodpakketten zijn, zo blijkt uit een rondgang van het ochtendblad langs survivalspecialisten, niet aan te slepen.

Zou Ronald Plasterk al een extra flesje Spa hebben gekocht? En Pieter Omtzigt een knijpkat? Zodat ze de eerste 36 uur van een Russische invasie kunnen overleven? De kans op die aankopen is klein, want voor onze formerende politici lijkt een Derde Wereldoorlog ver weg. In de verkiezingscampagne hoorde je er niemand over en nu nog steeds niet. Ze weten in Den Haag: WOIII, da’s geen leuk nieuws voor onze kiezertjes.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Toch is er, sinds de Russische invasie in Oekraïne, alle reden is om een mondiaal conflict te vrezen. De Britse minister van Defensie Grant Shapps waarschuwde vorige week dat we in een ‘vooroorlogse periode’ leven. En de Nederlandse admiraal Bauer voegde daar omineus aan toe: “We gaan naar een tijdperk waarin alles op elk moment kan gebeuren, een tijdperk waarin we het onverwachte moeten verwachten.”

Waar zou Plasterk toch steeds over zitten te praten met de formatiepartijen?  Waarom horen we niks over het heropenen van onze atoomkelders of over het oproepen van dienstplichtigen? Maar het belangrijkste: waarom horen we niets over de ‘nuttige idioot’ met wie de informateur aan tafel zit?

Inderdaad, straks met Trump, zo valt te vrezen, weer aan het roer in Amerika, moet Europa op het ergste zijn voorbereid. Trump zal ‘zijn’ soldaten niet opofferen voor ons werelddeel.

Nuttige idioot is een term uit het marxistische vocabulaire, en weer geheel actueel nu, zoals vanouds, de grootste bedreiging van onze vrede en veiligheid afkomstig is van de (post)communistische wereld: Rusland, China en Noord-Korea. Poetin zal maar wát blij zijn met Geert Wilders als belangrijkste onderhandelaar en gedoodverfd premier aan de formatietafel.

Want, wat wil de PVV-leider, blijkens zijn verkiezingsprogramma? Niet alleen de militaire steun aan Oekraïne stopzetten, hij is ook tegen een EU-leger. Sowieso ziet Wilders Defensie vooral als middel om ‘de asielstormloop op ons land’ een halt toe te roepen. Met andere woorden: een nuttige idioot voor het Kremlin.

Dat is hij, volgens Follow the money, al sinds 2013. Vanaf dát jaar speelt de PVV, blijkens uitgelekte stukken, een prominente rol in Russische beïnvloedingscampagnes. Ondertussen stelt Wilders, volgens het onderzoeksplatform, alles in het werk om zijn connecties met het Kremlin te verdonkeremanen.

Toch valt niet weg te poetsen dat de Russische journalist Vladimir Kornilov Wilders’ verkiezingszege bestempelde als een overwinning van Poetin zelf. Rusland-kenner Hubert Smeets zei erover bij VPRO’s Bureau Buitenland: “Kornilov en andere journalisten zien deze overwinning als onderdeel van een trend in heel Europa en Amerika. Een trend die wat Rusland betreft kan doorgaan, de komende jaren.”

Inderdaad, straks met Trump, zo valt te vrezen, weer aan het roer in Amerika, moet Europa op het ergste zijn voorbereid. Trump zal ‘zijn’ soldaten niet opofferen voor ons werelddeel. Poetin kan zo doorlopen: van Oekraïne, naar Polen, naar Duitsland en naar ons. Heeft Plasterk Poetins nuttige idioot, onze toekomstige premier, hierover al aan de tand gevoeld? ‘Zeg Geert, als het straks zo ver is, aan wiens kant sta jij dan?’

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.