Spring naar de content

De hype van de internethypes – het overzicht

Wat is er toch zo leuk aan al die internethypes? Planking, batmanning en cone-ing kenden wel al, en sinds deze week komt milking daar bij. We zien inmiddels door de bomen het bos niet meer. Tijd voor een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

1. Milking
Als we de Engelse media mogen geloven is dit dé rage van dit moment. De essentie van milking is dezelfde als die van alle andere internethypes: mensen op een openbare plaats op een ongewone manier verrassen. In dit geval door op een openbare locatie, vanuit het niets, een pak melk over je hoofd heen te gieten. Leuk? Dat is bij dit soort rages altijd een kwestie van smaak. De jongeren die het doen beleven er in ieder geval veel plezier aan. Oordeel zelf:

NB: Ook bij het Europees Parlement in Brussel doen ze massaal aan milken.

2. Balconing
Twee jaar geleden verschenen er voor het eerst filmpjes van balconing. Het concept is heel simpel: spring vanaf het balkon van je hotel naar een ander balkon, of in dit geval in het zwembad. Doe dit het liefst van een zo groot mogelijke hoogte en plaats het dan op Youtube. De ‘sport’ heeft inmiddels al aan enkele waaghalzen het leven gekost, en is dus streng verboden.

3. Horsemanning
Hier zien wij de humor wel van in. Horsemanning is een soort analoge Photoshop. Je vraagt een vriend, vriendin, broer, zus of wie dan ook om ergens te poseren, zijn/haar hoofd te bedekken, terwijl je zelf met alleen je eigen hoofd in beeld komt. Als je het een beetje goed fotografeert lijkt het net alsof jouw hoofd dus los zit van het lichaam, alsof je bent onthoofd. En daar kun je leuke trucjes mee uithalen.

4. Planking
Veruit de bekendste internetrage tot nu toe: planking. Comedian Tom Green claimt dat hij de bizarre hype reeds in 1994 heeft bedacht. De rage is niet, zoals milking, zomaar aan komen waaien. In 2003 was het fenomeen namelijk al populair in Zuid Korea en enkele jaren later ook onder de jeugd in Amerika en Australië. Pas in juli 2011, nadat Green zijn video online zette, werd het een wereldwijde trend. Inmiddels zijn er duizenden, zo niet miljoenen foto’s en video’s van plankers geplaatst. Er is zelfs een website waar al deze beelden op worden verzameld. Voor de enkeling die niet weet wat het is: onderstaand filmpje zegt genoeg.

5. Batmanning
Eigenlijk is dit niet veel meer dan verticaal planken: op de meest rare plekken ondersteboven hangen als een vleermuis. Een relatief kleine hype, en wie onderstaande video bekijkt snapt waarom.

6. Leisure diving
Deze video is bijzonder geestig. Wat is leisure diving? Kort gezegd: op een zo raar mogelijke manier poseren in de lucht, alvorens je het water van het zwembad raakt. Werd populair kort nadat het planken een wereldwijde hit werd op internet.

7. Cone-ing
De laatste en misschien wel de meest merkwaardige trend die we in dit overzicht bespreken. Cone-ing was in 2011 populair onder de Amerikaanse jeugd. Wat hier de humor van is? Geen idee. Als u ook eens wilt cone-en: let op, hier volgt een instructie. Stap in de auto, rij door de McDrive, bestel een ijsje en reken deze af. Zodra een medewerker van de fastfoodketen uw ijsco overhandigt is het de bedoeling dat u niet het hoorntje beet pakt, maar het ijs zelf, en vervolgens zo snel mogelijk wegrijdt.

U zegt het. Sommige trends zijn niet te begrijpen.