Spring naar de content

De meisje (1)

De Nederlandse taal heeft een goed jaar achter de rug. Dat zegt Kees van der Zwan, redacteur van tijdschrift Onze Taal. Het Nederlands is verrijkt met nieuwe woorden en ook grammaticaal ‘leeft’ onze taal nog steeds.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Wat zijn volgens u de woorden van 2012?

“Er zijn in het afgelopen jaar veel mooie, nieuwe woorden ontstaan en doorgebroken. Neem bijvoorbeeld ‘plofkip’, een heel doeltreffend woord. En wie had er een jaar geleden van ‘pandapunten’ en ‘Facebookfeestje’ gehoord? Het is een mooie oogst.”

Is het Nederlands het afgelopen jaar erg veranderd?

“Taalveranderingen sluipen er langzaam in. Om een voorbeeld te geven: steeds meer jongeren zeggen en schrijven tegenwoordig ‘het meisje die …’ in plaats van ‘het meisje dat …’, en ze schrijven ‘me’ voor ‘mijn.’ Het zou goed kunnen dat ‘het meisje die … ‘ en ‘me broer’ over enkele decennia gangbaar Nederlands is, ook in de schrijftaal. Dat is de dynamiek van onze taal.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Kunnen we die taalverloedering een halt toeroepen?

“Taalverloedering? Je kunt het ook anders zien. Het Nederlands is namelijk al eeuwen een levende taal, die voortdurend verandert. Vergeet niet: de taal is van de taalgebruikers. Die beslissen wat er verandert, en hoe het verandert – simpelweg door anders te spreken en te schrijven. En daar kunnen we niets tegen doen.”

Wat wordt hét woord van 2013?

“Ik heb geen enkel idee. Taal is onvoorspelbaar, dat maakt het ook zo leuk.”