Spring naar de content

Schrijversland jaaroverzicht: wie deed het met wie?

Zoals er spraakmakende doden vallen in een jaar, zo vinden er ieder jaar schokkende echtscheidingen plaats. Ruud en Estelle, Vanessa Paradis en Johnny Depp, Tomkat, en Lieke van Lexmond dumpte de pornobroer van Reinout Oerlemans. Waarom weten we niet, naar eigen zeggen is dat een te persoonlijk verhaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

De schrijverswereld is minder smeuïg, omdat schrijvers nou eenmaal minder smeuïg zijn. Toch smullen wij schrijvers zelf wel altijd van de laatste tussenstand. Niet alle schrijverskoppels zijn zo stabiel als Leon de Winter en Jessica Durlacher. Al is dat misschien niet het beste voorbeeld. Als er iemand het spoor bijster is geraakt dit jaar, dan is het Leon de Winter. Misschien heeft Jessica het daar nog te druk met zichzelf voor gehad om te ontdekken. Hoe dan ook.

Thierry Baudet
Thierry Baudet schijnt weer transfervrij te zijn. Thierry waagde zich aan iets wat niet veel schrijvers durven. Hij gaf op Facebook aan een relatie te hebben met een keurige dame. Eentje die je zonder zorgen kunt installeren op zondagse kamerconcerten, een grote hobby van Thierry. Het is niet heel vreemd dat Thierry openlijk vermeldde dat hij een relatie heeft. Thierry is in de eerste plaats natuurlijk een denker. Het schrijven van literatuur vindt hij waarschijnlijk iets voor linkse mensen. En daar houdt Thierry niet zo van. Thierry onderscheidde zich van de schrijvers met het zichtbaar maken van zijn status. Die status is nu plotseling verdwenen. Of Thierry heeft begrepen dat hij meer boeken verkoopt als mensen hem voor de conservatieve vrijgezel verslijten, of hij is van zijn vriendin af. Dat laatste is niet onwaarschijnlijk, hij schijnt al meerdere schrijfsters flirterig te hebben benaderd.

Jonathan van het Reve
Jonathan van het Reve heeft zich inmiddels verloofd met zijn Mirthe. Helaas heeft de crisis ook de Van het Reves niet gespaard en laat een daadwerkelijk huwelijk op zich wachten. Er is geen geld voor wat voor ceremonie dan ook. Op iedere openbare gelegenheid tonen zij zich nog altijd verliefd en verloofd en kan men niet anders dan hopen dat de recessie uiteindelijk door dit prachtige paar met de liefde zal worden uitgeroeid.

Daan Heerma van Voss
Daan Heerma van Voss doet het tegenwoordig met een 18-jarige, wier persoonsgegevens we vanwege deze leeftijd even beschermen. Het schijnt het jongere zusje van zijn goede vriend Daniel van der Meer (Das Magazin) te zijn. Of het menens is, kunnen we niet zeggen. Feit is dat Daniel en Daan op zakelijk gebied veel met elkaar te maken hebben en zij elkaar met deze affaire in de tang hebben. Gaat dit over, dan kent het verhaal alleen verliezers. We hopen dus van harte dat Daan en het zusje van Daniel zo snel mogelijk de financiële middelen hebben zich in de echt te verbinden. Misschien is crowdfunding een idee?

James Worthy (l) en Daan Heerma tijdens de Jonge Schrijversavond 2012

Toine Donk
De andere oprichter van Das Magazin, Toine Donk, is alweer bijna een jaar opnieuw gelukkig met zijn Yuki, de Amsterdamse alleskunner van begin 20. Na een kortstondige break-up lijkt dit stel sterker dan ooit. Op de schaal van Jessica en Leon scoren zij bovengemiddeld, weinig smeuïg kortom.

Amber-Helena Reisig
Amber-Helena Reisig, die zichzelf op verbluffende wijze in de markt zette als jong talent met grote bek en spatjes, probeert naast haar werkzaamheden als stadsdichter van Heerlen hartenbreekster te zijn. Het lukt voor de helft. Ze kiest weke slachtoffers. We hopen dat Amber-Helena zich in 2013 zal wagen aan meer uitdagende figuren. Menno Wigman, Joris van Casteren, dat materiaal. Dan zal er echt bloed vloeien.

Jan van Mersbergen
Jan van Mersbergen, die huis en haard verliet voor Esther Gerritsen, heeft inmiddels ook Esther Gerritsen weer verlaten. En Renske Jonkman is inmiddels zwanger. Hanna Bervoets heeft ook nog steeds geen vriend, maar dat is maar beter. Anders klopt haar zorgvuldig uitgedachte branding van trashy crazy single girl from noord gestoord niet meer. En ondergetekende? Ook haar ware nog altijd niet gevonden.

2013 belooft opnieuw een bewogen jaar te worden.