Spring naar de content

Een beetje overgewicht is gezond

Het is een van de grootste ziekten van de westerse wereld: overgewicht. En mensen met een (te) hoge Body Mass Index (BMI), de verhouding tussen lengte en gewicht gaan eerder dood, zo wordt ons ingeprent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

In een recente studie, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association, wordt geconcludeerd dat BMI niet de enige indicator zou moeten zijn om iemands gezondheid aan af te lezen. Een beetje overgewicht kan namelijk helemaal geen kwaad. Uit de studie blijkt dat mensen met een licht overgewicht (BMI tussen 30 en 34.9) dezelfde sterfkans hebben als mensen met een normaal gewicht.

De Body Mass Index is volgens de onderzoekers geen perfecte maatstaf om de kans om mortaliteit te voorspellen. Ook wordt gesuggereerd dat de categorisering van een ‘normale’ BMI (18.5 tot 24.9) zou moeten worden herijkt, waarbij een BMI van 18.5 misschien wel als ‘te dun’ moeten worden geclassificeerd.

De medische wetenschap moet zelfs haar kijk op (de ongezondheid van) vet veranderen. “Vet is niet zo slecht als we dachten,” zegt een van de professoren die aan het onderzoek heeft meegewerkt tegen de New York Times, “het gaat om het type vet dat in je buik zit, andere typen vet die zich in je lichaam voordoen zijn niet per definitie ongezond.

Daar gaan uw goede voornemens…